Závěrečná zpráva experimentu kultivace rostlin v substrátu s přídavkem "biochar" a BioElite μSoil
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43911054" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43911054 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Závěrečná zpráva experimentu kultivace rostlin v substrátu s přídavkem "biochar" a BioElite μSoil
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo experimentálně ověřit vliv přídavku dodaných komponent do pěstebního substrátu rostlin ošetřených různým stupněm hydratace. Experiment byl umístěn do skleníku budovy "M" v areálu MENDELU. Rostliny byly kultivovány v plastových nádobách ve čtyřech variantách substrátu. Každá varianta pak byla rozdělena do tří bloků s různou hydratací - 100 %, 75 % a 60 % resp. 50 %. Experiment byl proveden se třemi druhy rostlin, a to - rajče, salát a okurka (pouze semenáčky). Během kultivace byly hodnoceny následující parametry - rajče: výška rostliny, počet internodií, Φ PSII, NDVI, specifická listová plocha, relativní obsah vody v listech, počet plodů, velikost a hmotnost plodu; salát: čerstvá hmotnost rostliny, sušina; okurka: počet vyklíčených semen, čerstvá hmotnost klíčních rostlin.
Název v anglickém jazyce
Final results of experiment with cultivation of plants in substrates with "biochar" and/or BioElite μSoil
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to observe influence of different components of cultivation substrate to plants under different hydration conditions. Experiment was placed in greenhouse in "M" building in areal of Mendel University in Brno. Plants were cultivated in plastic boxes (substrate composition depends on the variant), in one plastic pot was placed one plant. Every cultivation variant was cultivated in 3 blocs with different hydration of cultivated plants - 100 %, 75 % and 60 % or 50 % hydration. Experiment was realised in three parts - each with different plant - tomato, lettuce or cucumber. These parameters were measured - tomato plants: total high of plant, number of internodes, Φ PSII, NDVI, specific leaf area, leaf relative water content, number of fruits, weight of fruit, height of fruit; lettuce: fresh weigh of plants, dry mass of plants; cucumber: number of germinated seeds, fresh weigh of seedlings.
Klasifikace
Druh
V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Počet stran výsledku
40
Místo vydání
Brno
Název nakladatele resp. objednatele
Bionic E&M spol. s r.o.
Verze
—