Hodnocení jakosti brambor pěstovaných při kapkové závlaze
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43910923" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43910923 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení jakosti brambor pěstovaných při kapkové závlaze
Popis výsledku v původním jazyce
U pokusných variant byly zjištěny běžné hodnoty dané odrůdou zařazených do pokusu. Byly zjištěny zejména rozdíly ve škrobnatosti především u kontrolních nezavlažovaných variant, ale tyto nejsou výrazně odlišné od zavlažovaných variant. To spolu s dalšími výsledky (výnos) hovoří ve prospěch kapkové závlahy brambor. Škrobnatost hlíz byla statisticky vysoce průkazně ovlivněna dávkou závlahové vody, se stoupající dávkou vody se snižoval obsah škrobu v hlízách. Přepočítáme-li ale hodnoty na výnos škrobu z hektaru, tak zjistíme, že tento ukazatel se vzrůstající dávkou vody se naopak zvyšoval. Stolní hodnota hlíz nevykazovala výrazného rozdílu od hodnot uváděných v Katalogu odrůd brambor a byla hodnocena u všech pokusných variant jako výborná.
Název v anglickém jazyce
Qualitative evaluation of potatoes grown with drip irrigation
Popis výsledku anglicky
The aim of the experiment presented at this conference was to optimize the dose and frequency of drip irrigation potatoes in dry areas in combination with foliar application of fertilizers and evaluate results from the year 2016 in two varieties of potatoes (Jolana and Monika) in the field trial in station Žabčice. Yield, starch content and parameters of the sensory analysis was compared with results from instrumental methods (color and texture) before and after thermal treatment of tubers. In experimental variants were detected normal values of the variety included in the trial. They were found particularly differences in starch content especially in the control non-irrigated variant, but these are not significantly different from irrigated variants. This, together with other results prefer drip irrigation group. Starch content of tubers was statistically highly significantly affected by the dose of irrigation water, with increasing dose of water is decreased the starch content in tubers. But if we convert the value to the yield of starch per hectare, we find that this indicator rising dose of water on the contrary increased. Table value of tubers did not show a significant difference from the values given in the catalog of varieties of potatoes and was evaluated in all experimental variants as excellent.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610020" target="_blank" >QJ1610020: Nové poznatky pro ekonomicky a ekologicky efektivní produkci brambor v podmínkách sucha a výkyvů počasí vedoucí k dlouhodobě udržitelnému systému hospodaření na půdě v oblastech pěstování brambor.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-479-7
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
164-168
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—