Vliv předplodiny na vybrané kvalitativní parametry zrna ozimé pšenice v roce 2016
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43910930" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43910930 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2017</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv předplodiny na vybrané kvalitativní parametry zrna ozimé pšenice v roce 2016
Popis výsledku v původním jazyce
Výsledky polního pokusu z roku 2016 potvrdily rozdílnou významnost předplodin na následné vybrané jakostní ukazatele zrna ozimé (potravinářské) pšenice, což je obecně známé. Byl potvrzen význam vojtěšky seté jako vhodné předplodiny pro ozimou (potravinářskou) pšenici z pohledu kvalitativních parametrů zrna, především u obsahu N-látek. V suchých letech by mohla vojtěška setá, jako předplodina, navíc pozitivně zvýšit obsah N-látek v zrnu i ostatních kvalitativních parametrů, ale zároveň by snížila výnos ozimé (potravinářské) pšenice důsledkem odčerpáním vody z půdy. V případě použití minimalizační technologie zpracování půdy byl obsah N-látek zrna po předplodině vojtěšce seté vyšší o 0,6 %, než u způsobu zpracování půdy orbou. Tím se potvrdilo, že i odlišný způsob zpracování půdy může mít určitý vliv na kvalitu zrna pšenice. Naopak nejnižší obsah N-látek byl zjištěn po předplodině ozimé pšenici, při minimalizační technologii zpracování půdy. Rozdíl zde činil po vojtěšce seté více než 3 % (přesněji 3,4 %). Tím bylo potvrzeno, že ozimá pšenice, jakožto obilnina, není příliš vhodnou předplodinou pro ozimou (potravinářskou) pšenici z pohledu obsahu N-látek. Další významnou předplodinou pro ozimou (potravinářskou) pšenici z pohledu objemové hmotnosti zrna se stala kukuřice na siláž, která dosáhla nejvyšších hodnot u obou způsobů zpracování půdy.
Název v anglickém jazyce
The impact of preceding crop on selected grain quality parameters of winter wheat in year 2016
Popis výsledku anglicky
The results of the field trial in 2016 confirmed the significance of different preceding crop on selected grain quality parameters of bread wheat. It was found out, that lucerne is a good preceding crop for winter wheat, especially for appropriate qualitative grain parameters, mainly the content of N-substances (crude proteins) in grain. In dry years could lucerne as preceding crop moreover positively increase the content of N substances in grain and other quality parameters but also reduce the yield of winter wheat because of a lack of sufficient water which is limiting for the growth. Interaction between preceding crop and soil tillage was significant. When minimum soil tillage was used, the content of N-substances in grain was higher about 0.6 % after lucerne, but the lowest after winter wheat. This confirmed that different soil tillage system can have some impact on the quality of wheat grain. The lowest content of N-substances in grain was found after winter wheat as preceding crop in combination with minimum soil tillage. The difference in content of N-substances between this variant and variant with preceding crop lucerne was 3.4 %. This confirmed that the winter wheat as cereal isn't suitable preceding crop for bread wheat in terms of the content of N-substances. On the other hand, we can conclude that silage maize is suitable preceding crop for winter, especially for appropriate bulk density of grain, which reached their highest levels in both methods of soil tillage.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-479-7
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
252-259
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—