Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Phthalate esters in sousages packaged individually

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43912575" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43912575 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2017/mnet_2017_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2017/mnet_2017_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Phthalate esters in sousages packaged individually

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study deals with the occurrence of phthalic acid esters in sausages and their packaging depending on the time. The identified phthalic acid esters were dibutyl phthalate (DBP) and diethylhexyl phthalate (DEHP). DBP and DEHP are the most used plasticizers. It exist a risk of migration phthalic acid esters to the food. In sausages was found concentration of DBP from 7.01 to 18.79 mg/g of original raw material, concentration of DEHP from 7.01 to 18.79 mg/g of original raw material. But the statistically proven difference between concentration established immediately after purchase and on expiration date was not found. The concentration in packaging was detected DBP from no detected level to 83.92 μg/dm, DEHP from 0.62 to 247.91 μg/dm. Statistically prove different between concentration established immediately after purchase and on expiration date was found only for the concentration DBP per gram of plastic, and per dm2 in plastic casing, then for wrap with label was found statistically significant difference for concentration DEHP per gram of plastic, and per dm2.

  • Název v anglickém jazyce

    Phthalate esters in sousages packaged individually

  • Popis výsledku anglicky

    This study deals with the occurrence of phthalic acid esters in sausages and their packaging depending on the time. The identified phthalic acid esters were dibutyl phthalate (DBP) and diethylhexyl phthalate (DEHP). DBP and DEHP are the most used plasticizers. It exist a risk of migration phthalic acid esters to the food. In sausages was found concentration of DBP from 7.01 to 18.79 mg/g of original raw material, concentration of DEHP from 7.01 to 18.79 mg/g of original raw material. But the statistically proven difference between concentration established immediately after purchase and on expiration date was not found. The concentration in packaging was detected DBP from no detected level to 83.92 μg/dm, DEHP from 0.62 to 247.91 μg/dm. Statistically prove different between concentration established immediately after purchase and on expiration date was found only for the concentration DBP per gram of plastic, and per dm2 in plastic casing, then for wrap with label was found statistically significant difference for concentration DEHP per gram of plastic, and per dm2.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2017: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-529-9

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    543-546

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    8. 11. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000440194500096