Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ovlivnění kvality masa lososovitých ryb volbou krmiva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F17%3A43913320" target="_blank" >RIV/62156489:43210/17:43913320 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ovlivnění kvality masa lososovitých ryb volbou krmiva

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V letech 2012-2016 bylo provedeno testování vlivu použitého krmiva na kvalitu masa produkovaných lososovitých ryb na experimentálním rybochovném zařízení Mendelovy univerzity v Brně a v intenzivním recirkulačním systému dánského typu u Pravíkova, nedaleko Kamenice nad Lipou. Při sestavení technologie byly využity i výsledky získané zpracovatelem při výzkumných aktivitách i na dalších provozních zařízeních. Na základě dosažených výsledků byla zpracována a ověřena v průběhu let 2014 až 2016 technologie ovlivnění nutriční hodnoty svaloviny vybraných druhů lososovitých ryb a jejich hybridů. Uvedenou technologii lze využít podle podmínek konkrétního chovu i v dalších systémech intenzivního chovu lososovitých ryb.

  • Název v anglickém jazyce

    Influencing the quality of salmon meat by feed selection

  • Popis výsledku anglicky

    The influence of the used feed on the quality of the meat of produced salmonids was tested during the period 2012-2016. Tests were conducted at experimental fish breeding facility at Mendel University in Brno and in the intensive recirculating system of the Danish type at Pravíkov near Kamenice nad Lipou. For setting up a technology results obtained by executor during research activities in other facilities were used. Based on the results achieved, during the period 2014-2016, the technology influencing the muscle nutrition values of selected species of salmonid fish and their hybrids was processed and verified. This technology can be used in other systems of intensive salmonid fish breeding according to the conditions of specific breeding.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210013" target="_blank" >QJ1210013: Technologie chovu sladkovodních ryb s využitím recirkulačních systémů dánského typu se zaměřením na metody efektivního řízení prostředí a veterinární péče.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    978-80-7509-513-8

  • Číselná identifikace

    8703/2017-953

  • Technické parametry

    Smlouva o uplatnění ověřené technologie byla uzavřena dne 27.4.2017 se společností BioFish s.r.o., IČ 60930527, se sídlem Horní Paseka 40, Ledeč nad Sázavou 548 01, zastoupenou Ing. Petrem Tůmou. Jednatelem za Mendelovu univerzitu je prof. Dr. Ing. Jan Mareš, Zemědělská 1, 613 00 Brno, tel. 545133270, e-mail mares@mendelu.cz.

  • Ekonomické parametry

    Ekonomické přínosy lze vyjádřit udržením okruhu zákazníků, ovlivnění výtěžnosti produkovaných ryb s ohledem na hodnotu VSI a odpadního vnitřnostního tuku při zpracování ryb. Snížení hodnoty tohoto indexu zlepší ekonomiku realizace zpracovaných ryb. Pří snížení hodnoty o 2-3 % dojde ke zvýšení tržby, při průměrné realizační ceně 130 Kč za kg o 2,4-3,6 Kč za kg. Při tržní realizaci 50 % produkce v podobě ryb bez vnitřností, dojde u farmy s produkcí 50 t ke zvýšení tržby o 65-100 tis. Kč ročně. Na rozdíl od kapra není v současnosti u lososovitých ryb zohledněn v jejich ceně obsah požadovaných PUFA řady n-3. Do budoucnosti lze předpokládat, že obdobně jako v případě značky Omega3 kapr, bude cenově zohledněn zvýšený obsah těchto FA i v mase lososovitých ryb. Při zvýšení realizační ceny o 10 % s garancí zvýšení obsahu požadovaných FA u 50% produkovaných ryb, by došlo u farmy s produkcí 50 t a průměrnou realizační cenou 100 Kč za kg ke zvýšení tržeb o 250 tis. Kč ročně.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    62156489

  • Název vlastníka

    Mendelova univerzita v Brně

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem