Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

In vivo evaluation of effect of anthocyanin-rich wheat on rat liver microsomal drug-metabolizing cytochromes P450 and on biochemical and antioxidant parameters in rats

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43914057" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43914057 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61989592:15110/18:73588642 RIV/25328859:_____/18:N0000013

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.fct.2018.10.029" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.fct.2018.10.029</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fct.2018.10.029" target="_blank" >10.1016/j.fct.2018.10.029</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    In vivo evaluation of effect of anthocyanin-rich wheat on rat liver microsomal drug-metabolizing cytochromes P450 and on biochemical and antioxidant parameters in rats

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Wheat is one of the most important agricultural crops worldwide. Recently, anthocyanin-rich wheat genotypes were introduced to the market as a food with added value. In the experiment described here, two different genotypes with blue grain were studied (UC66049 and Skorpion). The aim of the investigation was to determine whether a 72-day-long intake of anthocyanin-rich wheat can influence the drug-metabolizing microsomal cytochromes P450 (using standard drug substrates of rat/human liver microsomal cytochromes P450) and antioxidant status, which indicated the ability of the rats&apos; liver to metabolize drugs or xenobiotics. Consumption of an anthocyanin-rich diet moderately increased the activity and mRNA expression of the studied CYPs by 20-55% relative to the control (with the exception of CYP2B1/2). The health status of rats was good; the weight gain was lower in the group with anthocyanin-rich UC66049 grain compared to the other two groups (control and Skorpion-fed one). The antioxidant power of plasma was mildly but significantly higher in the test groups, other antioxidant parameters remained unaffected, except for an increased level of total SH groups. Based on our observations, there will most likely be no significant influence of the consumption of anthocyanin-rich wheat on the metabolism of xenobiotics and drugs.

  • Název v anglickém jazyce

    In vivo evaluation of effect of anthocyanin-rich wheat on rat liver microsomal drug-metabolizing cytochromes P450 and on biochemical and antioxidant parameters in rats

  • Popis výsledku anglicky

    Wheat is one of the most important agricultural crops worldwide. Recently, anthocyanin-rich wheat genotypes were introduced to the market as a food with added value. In the experiment described here, two different genotypes with blue grain were studied (UC66049 and Skorpion). The aim of the investigation was to determine whether a 72-day-long intake of anthocyanin-rich wheat can influence the drug-metabolizing microsomal cytochromes P450 (using standard drug substrates of rat/human liver microsomal cytochromes P450) and antioxidant status, which indicated the ability of the rats&apos; liver to metabolize drugs or xenobiotics. Consumption of an anthocyanin-rich diet moderately increased the activity and mRNA expression of the studied CYPs by 20-55% relative to the control (with the exception of CYP2B1/2). The health status of rats was good; the weight gain was lower in the group with anthocyanin-rich UC66049 grain compared to the other two groups (control and Skorpion-fed one). The antioxidant power of plasma was mildly but significantly higher in the test groups, other antioxidant parameters remained unaffected, except for an increased level of total SH groups. Based on our observations, there will most likely be no significant influence of the consumption of anthocyanin-rich wheat on the metabolism of xenobiotics and drugs.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510206" target="_blank" >QJ1510206: Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food and Chemical Toxicology

  • ISSN

    0278-6915

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    122

  • Číslo periodika v rámci svazku

    December

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    225-233

  • Kód UT WoS článku

    000449893700024

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85054920476