Preferují dojnice jednu stranu při vstupu do dojírny?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43917312" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43917312 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Preferují dojnice jednu stranu při vstupu do dojírny?
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo zjistit, jestli dojnice preferovali pravou nebo levou stranu při vstupu do dojírny. Preferenci strany jsme vyhodnocovali z důvodu instalace infračervené termokamery, která bude využita pro časnou detekci kulhání dojnic. K dispozici je pouze jedna kamera, proto je důležité zjistit, kterou stranou projde více dojnic, aby následná měření byla průkazná. Výzkum byl prováděn v chovu holštýnského skotu a do experimentu bylo zahrnuto 397 dojnic. Bylo vyhodnoceno, že 30 dojnic (7,56 %) preferovalo pouze jednu stranu (levou nebo pravou) a 367 dojnic (92,44 %) nepreferovalo ani jednu ze stran. Každé dva dny 91,65 % dojnic minimálně jednou prošlo jedním vstupem do dojírny. Nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl (P GREATER-THAN OR EQUAL TO 0.05) mezi použitím pravé nebo levé strany.
Název v anglickém jazyce
Do dairy cows prefer one side when entering the parlor?
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to investigate if cows prefer the left or right side at the entrance to the milking parlor. Side preference is important because of the installation of thermocamera for early detection of hoof lesions. We have only one thermocamera, so it is necessary to find out the side, where cows entering more often. The research was carried out on a farm with 397 Holstein cows. 30 cows (7.56%) preferred one side (left or right) and 367 cows (92.44%) did not prefer any side. Every two days 91.65% of cows at least once entered one side. There was no statistically significant difference (P GREATER-THAN OR EQUAL TO 0.05) between using the left and right side.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální otázky bioklimatologie zvířat 2019
ISBN
978-80-7403-226-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
61-63
Název nakladatele
Výzkumný ústav živočišné výroby v.v.i.
Místo vydání
Praha-Uhříněves
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
12. 11. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—