Dlouhodobý stacionární polní pokus v Žabčicích 50. výročí trvání pokusu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43918703" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43918703 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dlouhodobý stacionární polní pokus v Žabčicích 50. výročí trvání pokusu
Popis výsledku v původním jazyce
Pokus (dlouhodobý stacionární polní pokus) na lokalitě Žabčice byl založen na podzim r. 1969 a v roce 1970 proběhla první sklizeň, v roce 2020 si tedy připomínáme její 50. výročí. Cílem založení pokusu byl "Výzkum agroekologických činitelů ječmene jarního", výzkum řešící optimalizaci vegetačních činitelů a produktivnost osevních postupů jako celku a vztahy produkce a změn půdního prostředí. Hlavní experimentální faktory se opírají o opatření základní agrotechniky, zejména různou koncentraci obilnin a technologie zpracování půdy, ale také např. o management hospodaření se slámou. Cílem příspěvku je představit výnosovou úroveň pěstovaných obilnin v rámci pokusu a vliv vybraných faktorů na výnos zrna. Průměrná výnosová úroveň ozimé pšenice v pokusných letech 2018-2020 byla 7,55 (t/ha), u zrnové kukuřice 8,90 (t/ha) a 6,35 (t/ha) u jarního ječmene. V daných pokusných letech se na výši výnosu zrna všech plodin nejvíce projevil vliv ročníku.
Název v anglickém jazyce
Long-term field experiment in Žabčice - 50th anniversary of experiment establishment
Popis výsledku anglicky
The experiment (long-term field experiment) at the Žabčice locality was established in the autumn of 1969, and the first harvest was conducted in 1970, so in 2020 we remember its 50th anniversary. The aim of the experiment was "Research of agroecological factors of spring barley", research addressing the optimization of vegetation factors and productivity of sowing procedures as a whole and the relationships between production and changes in the soil environment. The main experimental factors are based on the measures of basic agricultural technology, especially the different concentration of cereals and tillage technology, but also, for example, on the management of straw management. The aim of the paper is to present the yield level of cultivated cereals in the experiment and the influence of selected factors on grain yield. The average yield level of winter wheat in the experimental years 2018-2020 was 7.55 (t/ha), for grain maize 8.90 (t/ha) and 6.35 (t/ha) for spring barley. In the evaluated experimental years, the influence of the year had the greatest effect on the amount of grain yield of all crops.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
303-306
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—