The effect of crude protein deficiency in diet on blood biochemical parameters in broiler chickens
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43920410" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43920410 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effect of crude protein deficiency in diet on blood biochemical parameters in broiler chickens
Popis výsledku v původním jazyce
The influence of crude protein deficiency on blood biochemical parameters of fattened chickens of the Ross 308 hybrid combination was evaluated. The chickens were divided into two groups with two different diets - control (with a standard level of crude protein corresponding to the recommended content) and test (with a 30% deficiency of crude protein in comparison with control). From the 14th to 35th day of age, the control group reached a higher body weight (P<0.05) compared to the test group (389 vs. 278 g; 1,875 vs. 1,694 g). Significant differences (P<0.05) between control and test were found in the following blood parameters: albumin (15.238 vs. 14.188 g/l), cholesterol (2.821 vs. 3.623 mmol/l), triglycerides (0.489 vs. 0.683 mmol/l) and globulin fractions α 2 glob (0.181 vs. 0.199%), β-2-glob (0.056 vs. 0.064%) and γ-glob (0.087 vs. 0.121%).
Název v anglickém jazyce
The effect of crude protein deficiency in diet on blood biochemical parameters in broiler chickens
Popis výsledku anglicky
The influence of crude protein deficiency on blood biochemical parameters of fattened chickens of the Ross 308 hybrid combination was evaluated. The chickens were divided into two groups with two different diets - control (with a standard level of crude protein corresponding to the recommended content) and test (with a 30% deficiency of crude protein in comparison with control). From the 14th to 35th day of age, the control group reached a higher body weight (P<0.05) compared to the test group (389 vs. 278 g; 1,875 vs. 1,694 g). Significant differences (P<0.05) between control and test were found in the following blood parameters: albumin (15.238 vs. 14.188 g/l), cholesterol (2.821 vs. 3.623 mmol/l), triglycerides (0.489 vs. 0.683 mmol/l) and globulin fractions α 2 glob (0.181 vs. 0.199%), β-2-glob (0.056 vs. 0.064%) and γ-glob (0.087 vs. 0.121%).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
NutriNET 2021: Proceedings of reviewed scientific papers
ISBN
978-80-8077-713-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
139-149
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
9. 9. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—