Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hyperspectral imaging LED and incandescent light source comparison for food quality inspection

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43921619" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43921619 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43110/21:43921619

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mendelnet.cz/media/mnet_2021_full.pdf" target="_blank" >https://mendelnet.cz/media/mnet_2021_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Hyperspectral imaging LED and incandescent light source comparison for food quality inspection

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Incandescent light sources are typical lighting types for Vis-NIR hyperspectral imaging. New broadband LED-based lights start to appear as a possible substitute for incandescent light sources due to the development of new LED dye types. Two light sources (Tungsten-halogen lamp and hyperspectral LED Effilux EFFI-Flex-HSI-100-SD-P2) for the Vis-NIR (400-1000 nm) hyperspectral imaging were compared on 15 samples of Gothajsky cooked salami slices. The goal was to compare these two light source technologies (old incandescent and new LED-based) in the matter of image quality. Images were scored using no-reference quality metrics (BRISQUE, NIQE, PIQE). There was a strong correlation between the mean values of the scoring metrics (BRISQUE R=0.9245, NIQE R=0.8933, PIQE R=0.9779). Results show the main advantage of the LED light is no heat stress of the samples resulting in more stable results with less glare. The main disadvantage of LED light was a lower illumination power resulting in higher exposition time needed.

  • Název v anglickém jazyce

    Hyperspectral imaging LED and incandescent light source comparison for food quality inspection

  • Popis výsledku anglicky

    Incandescent light sources are typical lighting types for Vis-NIR hyperspectral imaging. New broadband LED-based lights start to appear as a possible substitute for incandescent light sources due to the development of new LED dye types. Two light sources (Tungsten-halogen lamp and hyperspectral LED Effilux EFFI-Flex-HSI-100-SD-P2) for the Vis-NIR (400-1000 nm) hyperspectral imaging were compared on 15 samples of Gothajsky cooked salami slices. The goal was to compare these two light source technologies (old incandescent and new LED-based) in the matter of image quality. Images were scored using no-reference quality metrics (BRISQUE, NIQE, PIQE). There was a strong correlation between the mean values of the scoring metrics (BRISQUE R=0.9245, NIQE R=0.8933, PIQE R=0.9779). Results show the main advantage of the LED light is no heat stress of the samples resulting in more stable results with less glare. The main disadvantage of LED light was a lower illumination power resulting in higher exposition time needed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20205 - Automation and control systems

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2021: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-821-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    424-429

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    10. 11. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku