Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Use of peas in fish nutrition

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43921824" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43921824 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mendelnet.cz/media/mnet_2021_full.pdf" target="_blank" >https://mendelnet.cz/media/mnet_2021_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Use of peas in fish nutrition

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to evaluate the effect of peas as a component in feed mixture for common carp (Cyprinus carpio). During 70-day experiment, we especially targeted to production parameters (SGR, FCR, individual increment in %, total increment in %). Standard feed mixture commonly used in fisheries, KP1 containing 18% of nitrogenous substances (Stříbrné Hory) was used as a control diet. Six experimental treatments were as follows: control, 30% peas, 60% peas, 30% peas including citric acid and phytase and 60% peas including citric acid and phytase. The addition of citric acid was 3% and phytase 500 FTU. Fish were fed twice a day with a diet corresponding to 3% of average weight of fish stock. Weighting and adjustment of feed ration took place every 14 days. Fish were measured and weighted at the end of the experiment when samples were also taken. Besides production parameters, a length-weight parameters were also determined. Results were statistically evaluated using Kruskal-Wallis test. Common carp production measured as both the production and length-weight parameters revealed better performance in acidified diets. To conclude, peas addition in suitable ratio especially in combination with citric acid positively influenced common carp production and lengthweight parameters.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of peas in fish nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to evaluate the effect of peas as a component in feed mixture for common carp (Cyprinus carpio). During 70-day experiment, we especially targeted to production parameters (SGR, FCR, individual increment in %, total increment in %). Standard feed mixture commonly used in fisheries, KP1 containing 18% of nitrogenous substances (Stříbrné Hory) was used as a control diet. Six experimental treatments were as follows: control, 30% peas, 60% peas, 30% peas including citric acid and phytase and 60% peas including citric acid and phytase. The addition of citric acid was 3% and phytase 500 FTU. Fish were fed twice a day with a diet corresponding to 3% of average weight of fish stock. Weighting and adjustment of feed ration took place every 14 days. Fish were measured and weighted at the end of the experiment when samples were also taken. Besides production parameters, a length-weight parameters were also determined. Results were statistically evaluated using Kruskal-Wallis test. Common carp production measured as both the production and length-weight parameters revealed better performance in acidified diets. To conclude, peas addition in suitable ratio especially in combination with citric acid positively influenced common carp production and lengthweight parameters.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_019%2F0000869" target="_blank" >EF16_019/0000869: Udržitelná produkce zdravých ryb v různých akvakulturních systémech - PROFISH</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2021: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-821-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    213-217

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    10. 11. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku