Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Souhrnná výzkumná zpráva o řešení projektu TJ02000018 2019-2021

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43925738" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43925738 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Souhrnná výzkumná zpráva o řešení projektu TJ02000018 2019-2021

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Souhrnná výzkumná zpráva se zabývá hodnocením vlivu moučky z larev potemníka moučného na růst a zdraví brojlerových kuřat a nosnic produkujících konzumní vejce. V projektu byly analyzovány různé koncentrace moučky (2 %, 5 %, 20 %) ve srovnání s kontrolními skupinami bez moučky z larev potemníka moučného. Byly provedeny chemické a mikrobiologické analýzy, z nichž vyplynulo, že moučka má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah mykotoxinů. Experimenty in vivo na kuřatech a slepicích ukázaly různé výsledky v oblasti růstu, produkce vajec, spotřeby krmiva a biochemických parametrů krve, kde vyšší podíly moučky negativně ovlivnily růst a zdraví zvířat. Výsledky naznačují, že použití nízkého podílu moučky je možné, ale vyšší koncentrace mohou způsobovat zdravotní rizika.

  • Název v anglickém jazyce

    Summary research report on the solution of the project TJ02000018 2019-2021

  • Popis výsledku anglicky

    The summary research report evaluates the impact of mealworm meal on the growth and health of broiler chickens and laying hens producing table eggs. The project analyzed various concentrations of mealworm meal (2%, 5%, 20%) compared to control groups without mealworm meal. Chemical and microbiological analyses indicated that the flour has a high protein content and low levels of mycotoxins. In vivo experiments on chickens and hens revealed different results in growth, egg production, feed intake, and blood biochemical parameters, where higher concentrations of meal negatively affected growth and animal health. The findings suggest that using a low proportion of mealworm flour is feasible, but higher concentrations may pose health risks.

Klasifikace

  • Druh

    V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TJ02000018" target="_blank" >TJ02000018: Využití moučných červů ve výživě zvířat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Počet stran výsledku

    66

  • Místo vydání

    Brno

  • Název nakladatele resp. objednatele

    Technologická agentura ČR

  • Verze