Souhrnná výzkumná zpráva o řešení projektu TJ02000018 2019-2021
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43925738" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43925738 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Souhrnná výzkumná zpráva o řešení projektu TJ02000018 2019-2021
Popis výsledku v původním jazyce
Souhrnná výzkumná zpráva se zabývá hodnocením vlivu moučky z larev potemníka moučného na růst a zdraví brojlerových kuřat a nosnic produkujících konzumní vejce. V projektu byly analyzovány různé koncentrace moučky (2 %, 5 %, 20 %) ve srovnání s kontrolními skupinami bez moučky z larev potemníka moučného. Byly provedeny chemické a mikrobiologické analýzy, z nichž vyplynulo, že moučka má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah mykotoxinů. Experimenty in vivo na kuřatech a slepicích ukázaly různé výsledky v oblasti růstu, produkce vajec, spotřeby krmiva a biochemických parametrů krve, kde vyšší podíly moučky negativně ovlivnily růst a zdraví zvířat. Výsledky naznačují, že použití nízkého podílu moučky je možné, ale vyšší koncentrace mohou způsobovat zdravotní rizika.
Název v anglickém jazyce
Summary research report on the solution of the project TJ02000018 2019-2021
Popis výsledku anglicky
The summary research report evaluates the impact of mealworm meal on the growth and health of broiler chickens and laying hens producing table eggs. The project analyzed various concentrations of mealworm meal (2%, 5%, 20%) compared to control groups without mealworm meal. Chemical and microbiological analyses indicated that the flour has a high protein content and low levels of mycotoxins. In vivo experiments on chickens and hens revealed different results in growth, egg production, feed intake, and blood biochemical parameters, where higher concentrations of meal negatively affected growth and animal health. The findings suggest that using a low proportion of mealworm flour is feasible, but higher concentrations may pose health risks.
Klasifikace
Druh
V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TJ02000018" target="_blank" >TJ02000018: Využití moučných červů ve výživě zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Počet stran výsledku
66
Místo vydání
Brno
Název nakladatele resp. objednatele
Technologická agentura ČR
Verze
—