Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rapid fingerprinting of extractable and non-extractable polyphenols from tropical fruit peels using direct analysis in real time coupled to orbitrap mass spectrometry

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F22%3A43920260" target="_blank" >RIV/62156489:43210/22:43920260 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131191" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131191</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131191" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2021.131191</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Rapid fingerprinting of extractable and non-extractable polyphenols from tropical fruit peels using direct analysis in real time coupled to orbitrap mass spectrometry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A simple and rapid direct analysis in real-time coupled to high-resolution mass spectrometry (DART-HRMS) methodology was developed to generate the extractable and non-extractable polyphenols (NEPs) fingerprint for four different passion fruits, G.mangostana, and A.squamosa peels as case-study to investigate the influence of alkaline hydrolysis and enzymatic-assisted extraction (EAE) on the recovery of NEPs. The extraction residue obtained after these treatments was also analyzed by DART-HRMS. Data compiled from DART-HRMS mass spectra were processed with principal component analysis to discriminate among the different treatments. EAE with Depol enzyme enabled to obtain NEPs with the highest signal intensity in DART-HRMS analysis from all peels except for P.edulis and A.squamosa peels. In these two cases, NEPs were better extracted by EAE with Promod enzyme and alkaline hydrolysis. Results showed that the applied treatments were efficient to extract NEPs since their signal intensities in the extraction residues were very low compared with their extracts.

  • Název v anglickém jazyce

    Rapid fingerprinting of extractable and non-extractable polyphenols from tropical fruit peels using direct analysis in real time coupled to orbitrap mass spectrometry

  • Popis výsledku anglicky

    A simple and rapid direct analysis in real-time coupled to high-resolution mass spectrometry (DART-HRMS) methodology was developed to generate the extractable and non-extractable polyphenols (NEPs) fingerprint for four different passion fruits, G.mangostana, and A.squamosa peels as case-study to investigate the influence of alkaline hydrolysis and enzymatic-assisted extraction (EAE) on the recovery of NEPs. The extraction residue obtained after these treatments was also analyzed by DART-HRMS. Data compiled from DART-HRMS mass spectra were processed with principal component analysis to discriminate among the different treatments. EAE with Depol enzyme enabled to obtain NEPs with the highest signal intensity in DART-HRMS analysis from all peels except for P.edulis and A.squamosa peels. In these two cases, NEPs were better extracted by EAE with Promod enzyme and alkaline hydrolysis. Results showed that the applied treatments were efficient to extract NEPs since their signal intensities in the extraction residues were very low compared with their extracts.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

    1873-7072

  • Svazek periodika

    371

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1 March

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    131191

  • Kód UT WoS článku

    000706379100005

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85115941474