Mikrobiologická kontrola
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F23%3A43924449" target="_blank" >RIV/62156489:43210/23:43924449 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologická kontrola
Popis výsledku v původním jazyce
V kapitole je popsáno základní vybavení mikrobiologické laboratoře, zásady první pomoci a materiál nezbytný pro detekci mikroorganismů. Dále jsou zde specifikovány základní postupy při přípravě kultivačních půd, zásady odběru vzorků a přípravy pomůcek, vč. sterilace a dekontaminace. Kapitola popisuje metody stanovení počtů mikroorganismů mikrobiologickými metodami (stěrovou metodou, metodou membránových filtrů, hygicult, petrifilm, mikroskopiií, plotnovými metodami) a nemikrobiologickými metodami (ATP bioluminiscence, proteinový test). V kapitole jsou uvedeny zásady prevence kontaminace použitím systému HACCP.
Název v anglickém jazyce
Microbiological control
Popis výsledku anglicky
The chapter describes the basic equipment of the microbiology laboratory, the principles of first aid and the material necessary for the detection of microorganisms. Furthermore, the basic procedures for the preparation of cultivation nutrient agars, principles of sampling and preparation of aids are specified here, incl. sterilization and decontamination. The chapter describes methods for determining the number of microorganisms using microbiological methods (swab method, membrane filter method, hygicult, petrifilm, microscopy, plate methods) and non-microbiological methods (ATP bioluminescence, protein test). The chapter presents the principles of contamination prevention using the HACCP system.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Mikrobiologie v pivovarnictví: teorie, praxe, sanitace, MIBI, HACCP, senzorická analýza
ISBN
978-80-908624-4-9
Počet stran výsledku
56
Strana od-do
146-201
Počet stran knihy
303
Název nakladatele
Beer Academy s.r.o.
Místo vydání
Říčany
Kód UT WoS kapitoly
—