Představuje cukrová řepa kvalitní potravní nabídku pro drobné hlodavce?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F24%3A43925392" target="_blank" >RIV/62156489:43210/24:43925392 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43410/24:43925392
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/271-275.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2024/PDF/271-275.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Představuje cukrová řepa kvalitní potravní nabídku pro drobné hlodavce?
Popis výsledku v původním jazyce
V práci diskutujeme význam cukrové řepy jako potravní nabídky pro hraboše polního a vybrané druhy myšic (Apodemus spp.), kteří představují nejběžnější druhy hlodavců v porostech této plodiny. Kvalita cukrovky byla zjištěna pomocí chemických analýz se zaměřením na obsah dusíku a porovnáním s dalšími zemědělskými plodinami (ječmen jarní a ozimý, pšenice ozimá, vojtěška, řepka). Výsledky prokázaly vysoký podíl dusíku zejména v listech, méně pak v bulvě. Nejvyšší množství dusíku bylo zjištěno v jarním období spolu s vojtěškou, v letním období byl pak podíl dusíku nižší než u vojtěšky, srovnatelný s řepkou a vyšší než u obilovin. Na základě literárních zdrojů pak diskutujeme význam řepných listů a bulev v potravě myšic a hrabošů, ale i význam dalších potravních zdrojů v porostech cukrovky. U hraboše polního představují důležitou potravní složku zejména bulvy, méně pak listy. U myšic byly bulvy a řepné listy v potravě rovněž zaznamenány, ale zcela v nevýznamném procentu. V porostech cukrovky si myšice udržují vysoké počty zejména konzumací semen plevelů a bezobratlých.
Název v anglickém jazyce
Is Sugar Beet a Quality Food Supply for Small Rodents?
Popis výsledku anglicky
The thesis discusses the importance of sugar beet as a food supply for common voles and selected mice species (Apodemus spp.), which represent the most common rodent species in the stands of this crop. Sugar beet quality was determined using chemical analyses with a focus on the nitrogen content and comparison with other agricultural crops (spring and winter barley, winter wheat, alfalfa, rapeseed). The results showed a high proportion of nitrogen, especially in the leaves, and less in the tuber. The highest amount of nitrogen was found in alfalfa in the spring, while in the summer the proportion of nitrogen was lower than in alfalfa, comparable to winter rape and higher than in cereals. Based on literary sources, the article discusses the importance of beet leaves and tubers in the diet of mice and voles, as well as the importance of other food sources in sugar beet stands. In the common vole, the important food component is mainly the tubers, and less so the leaves. In the diet of mice, tubers and beet leaves were also recorded, but in a completely insignificant percentage. In sugar beet stands, mice maintain high numbers mainly by eating weed seeds and invertebrates.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
1805-9708
Svazek periodika
140
Číslo periodika v rámci svazku
7-8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
271-275
Kód UT WoS článku
001335047000008
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85200675142