Současný stav produkce, zpracování a konzumace ryb v ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F24%3A43925814" target="_blank" >RIV/62156489:43210/24:43925814 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.11118/978-80-7509-996-9-0119" target="_blank" >https://doi.org/10.11118/978-80-7509-996-9-0119</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.11118/978-80-7509-996-9-0119" target="_blank" >10.11118/978-80-7509-996-9-0119</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Současný stav produkce, zpracování a konzumace ryb v ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Málokteré řemeslo v naší zemi se může pyšnit tak bohatou historií a téměř tisíciletou tradicí jako právě rybníkářství a s ním spjatý chov sladkovodních ryb. Naši předkové svým umem a úsilím přetvořili mnohdy neúrodnou krajinu a vytvořili tak z naší země evropskou rybníkářskou velmoc. Produkční rybářství (akvakultura) na území ČR představuje tradiční a důležitou součást živočišné výroby v zemědělství. Nejvýznamnější podíl české akvakultury představuje tradiční rybníkářství, mající kromě produkce ryb také nezastupitelnou ekologickou a krajinotvornou funkci s pozitivním dopadem na celou společnost. Kromě rybníkářství se dostává do popředí také produkce ryb ve speciálních chovných zařízeních a tím nabídka dnes již tradičních lososovitých či nepůvodní teplomilných druhů ryb. Paradoxem je, že ačkoliv se ČR řadí mezi největší producenty kapra v EU, roční spotřebou ryb na osobu se nachází na samém chvostu statistik. Následující text shrnuje podstatné informace o vývoji a současném stavu tuzemské sladkovodní akvakultury, zpracování a spotřebě ryb. Text, nechť slouží k poznání a zamyšlení nad významem tohoto zemědělského odvětví a potenciálem růstu spotřeby tuzemských ryb.
Název v anglickém jazyce
Current state of production, processing and consumption of fish in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Few professions in our country can be proud of such a rich history and almost a thousand years of tradition as pond farming. Our ancestors transformed the often barren landscape with their knowledge and efforts, making our country a European fishery leader. Fish production (aquaculture) in the Czech Republic is a traditional and important part of livestock production in agriculture. The most important part of Czech aquaculture is traditional fish pond farming, which, in addition to fish production, has an important ecological and landscape function with a positive impact on society. Apart from fish pond farming, fish production in special breeding facilities and the supply of salmonids or non-native warm-water fish species are also developing. The following text summarizes essential information on the development and current state of domestic freshwater aquaculture, fish processing and consumption. Let the text serve as a basis for understanding and reflecting on the importance of this agricultural sector and the potential for growth in domestic fish consumption.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník L. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-996-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
119-125
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
5. 3. 2024
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—