Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vývoj ekologického zemědělství ČR v ekonomických souvislostech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F14%3A00230759" target="_blank" >RIV/62156489:43310/14:00230759 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vývoj ekologického zemědělství ČR v ekonomických souvislostech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Publikace prezentuje výsledky výzkumu vývoje ekonomiky podniků hospodařících v systému ekologického zemědělství v ČR. Ve zkoumaném období 2001 až 2012 dosahovaly tyto podniky 30 -- 40% úrovně intenzity zemědělské výroby podniků konvenčního zemědělství. Ekologické podniky vytvářely polovičními vklady na 1 ha předpoklady nižší environmentální zátěže krajiny. Vyšší souhrnnou pracovní a materiální i vyšší energetickou náročností na jednotku produkce zanechávají však větší ekologickou stopu (ecological foot-print) při produkci potravin na 1 obyvatele. Ekologické podniky ve srovnání s konvenčními zaznamenaly podstatně nižší ekonomickou efektivnost. V tomto ohledu se práce zaobírá hlavními příčinami rozdílů v efektivnosti, zejména faktory rozdílné úrovně produktivity a souvislostmi s cenovou transmisí ve vertikálách biopotravin.Ve zkoumaném období narůstal podíl dotační ingerence státu na úhradě nákladů ekologické produkce a tvorbě zisku. Koncem období se provozní dotace podílely na úhradě tě

  • Název v anglickém jazyce

    Development of Organic Agriculture in the Czech Republic in Economic context

  • Popis výsledku anglicky

    The publication presents results of the research focused on the organic farms economic development in the Czech Republic. In the period 2001-2012, the level of organic farms production intensity was 30-40% of the conventional ones. As the organic farms have half inputs per one hectare, the environmental burden is supposed to be lower. However, the higher sum of labour and material consumption, as well as the energy consumption per one hectare concluded to higher ecological footprint for food productionper head. The efficiency of organic farms is substantially lower, in comparison to the conventional ones. The publication deals with main reasons for these differences. Special attention is paid to the differences in productivity and consequences of theprice transmission in the organic foodstuff verticals. In the given period, there was an increase in government ingerences in the covering of production costs and profit creation. Operating subsidies covered 47% of these costs at the end

Klasifikace

  • Druh

    B - Odborná kniha

  • CEP obor

    AH - Ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

    978-80-7509-173-4

  • Počet stran knihy

    91

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Kód UT WoS knihy