Vývoj ekologického zemědělství ČR v ekonomických souvislostech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F14%3A00230759" target="_blank" >RIV/62156489:43310/14:00230759 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj ekologického zemědělství ČR v ekonomických souvislostech
Popis výsledku v původním jazyce
Publikace prezentuje výsledky výzkumu vývoje ekonomiky podniků hospodařících v systému ekologického zemědělství v ČR. Ve zkoumaném období 2001 až 2012 dosahovaly tyto podniky 30 -- 40% úrovně intenzity zemědělské výroby podniků konvenčního zemědělství. Ekologické podniky vytvářely polovičními vklady na 1 ha předpoklady nižší environmentální zátěže krajiny. Vyšší souhrnnou pracovní a materiální i vyšší energetickou náročností na jednotku produkce zanechávají však větší ekologickou stopu (ecological foot-print) při produkci potravin na 1 obyvatele. Ekologické podniky ve srovnání s konvenčními zaznamenaly podstatně nižší ekonomickou efektivnost. V tomto ohledu se práce zaobírá hlavními příčinami rozdílů v efektivnosti, zejména faktory rozdílné úrovně produktivity a souvislostmi s cenovou transmisí ve vertikálách biopotravin.Ve zkoumaném období narůstal podíl dotační ingerence státu na úhradě nákladů ekologické produkce a tvorbě zisku. Koncem období se provozní dotace podílely na úhradě tě
Název v anglickém jazyce
Development of Organic Agriculture in the Czech Republic in Economic context
Popis výsledku anglicky
The publication presents results of the research focused on the organic farms economic development in the Czech Republic. In the period 2001-2012, the level of organic farms production intensity was 30-40% of the conventional ones. As the organic farms have half inputs per one hectare, the environmental burden is supposed to be lower. However, the higher sum of labour and material consumption, as well as the energy consumption per one hectare concluded to higher ecological footprint for food productionper head. The efficiency of organic farms is substantially lower, in comparison to the conventional ones. The publication deals with main reasons for these differences. Special attention is paid to the differences in productivity and consequences of theprice transmission in the organic foodstuff verticals. In the given period, there was an increase in government ingerences in the covering of production costs and profit creation. Operating subsidies covered 47% of these costs at the end
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
AH - Ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-7509-173-4
Počet stran knihy
91
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Kód UT WoS knihy
—