Význam sledování zdravotního stavu populace pro rozvoj regionu - vybrané determinanty zdraví studentů VŠ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F16%3A43909320" target="_blank" >RIV/62156489:43310/16:43909320 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-8273-2016-66" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-8273-2016-66</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-8273-2016-66" target="_blank" >10.5817/CZ.MUNI.P210-8273-2016-66</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam sledování zdravotního stavu populace pro rozvoj regionu - vybrané determinanty zdraví studentů VŠ
Popis výsledku v původním jazyce
Zdraví a zdravotní stav obyvatelstva jsou složitě podmíněny kladným i záporným působením nejrůznějších faktorů sociálního, ekonomického, životního a pracovního prostředí. Zdravotní stav obyvatelstva má zásadní význam pro reprodukční proces a rozvoj pracovního potenciálu a tím i pro celkový ekonomický růst země. Zkoumání zdravotního stavu obyvatelstva se svým významem a důsledky vztahuje k celé řadě regionálních věd ekonomických (např. náklady snížení prevalence některých onemocnění), sociologických (např. vliv sociálního statusu na zdravotní stav, komunitní zdraví), společenských (např. vnímání a vztah společnosti ke zdraví), geografických (např. prostorové aspekty úrovně zdravotního stavu populací) nebo demografických disciplín (např. vliv věkového složení a pohlaví na výskyt nemocí). Cílem příspěvku je: 1) specifikovat význam sledování zdravotního stavu populace pro regionální rozvoj, 2) identifikovat vliv demografických a regionálních faktorů pro stravovací návyky vysokoškoláků. Z výsledků vyplývá, že 3/4 studentů vykazují normální tělesnou váhu. Podváha se týká zejména žen, nadváha naopak mužů. Studenti s podváhou jsou největší konzumenti ovoce, zeleniny a mléčných výrobků, studenti se střední obezitou nejčastěji konzumují uzeniny. Studenti pocházející z nejmenších obcí, s počtem obyvatel do 499, vedou v četnosti konzumace smažených pokrmů a slazených nápojů. Studenti z obcí s 10-20 tis. obyvatel preferují celozrnné pečivo a drůbež. Nevhodné stravovací návyky vedou k růstu prevalence onemocnění civilizačními chorobami, což přináší mimo jiné zvyšování nákladů na zdravotní péči, které se mohou stát pro společnost dlouhodobě neudržitelné a mohou oslabit konkurenceschopnost regionů.
Název v anglickém jazyce
The Importance of Monitoring Health Status of the Population for the Development of the Region - Selected Determinants of University Students' Health
Popis výsledku anglicky
Health and state of health of population are intricately conditioned by both positive and negative effects of various factors of social, economic, working environment and environment. State of health of population is essential for the reproductive process and the development of employment potential and thus for overall economic growth of the country. Population health research, with its significance and consequences related to a many regional sciences-economic(e.g. the cost reduction in the prevalence of some diseases), sociological (e.g. the impact of social status on health, community health), social (e.g. the perception and the relationship of society to health), geographic (e.g. spatial aspects of the standard of health of populations) or demographic (e.g. the influence of the age structure of gender on incidence of diseases) disciplines. This paper aims: 1) to specify the importance of monitoring health status of the population for regional development, 2) to identify the impact of demographic and regional factors for the eating habits of university students. The results show that 3/4 of students have normal body weight. Underweight applies particularly to women, on the contrary, overweight to men. Students with underweight are the biggest consumers of fruit, vegetable and dairy products; students with moderate obesity eat smoked meats most often. Students from the smallest villages (to the max 499 inhabitants) lead in the frequency of consumption of fried food and sugary drinks. Students from municipalities with 10-20 thousand inhabitants prefer whole grain breads and poultry. Improper eating habits lead to growth of prevalence of non-communicable diseases; beside other things it brings increasing health care costs, which may become unsustainable for the society and may weaken the competitiveness of regions.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
AM - Pedagogika a školství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XIX. Mezinárodní kolokvium o regionálních vědách: sborník příspěvků
ISBN
978-80-210-8273-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
513-521
Název nakladatele
Masarykova univerzita
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Čejkovice
Datum konání akce
15. 6. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000391253500067