Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ekonomická úroveň potravinářského průmyslu v Jihomoravském kraji

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F19%3A43917196" target="_blank" >RIV/62156489:43310/19:43917196 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vedeckekonference.cz/library/proceedings/mmk_2019.pdf" target="_blank" >http://www.vedeckekonference.cz/library/proceedings/mmk_2019.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ekonomická úroveň potravinářského průmyslu v Jihomoravském kraji

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek se zaměřuje na analýzu ekonomické úrovně podniků potravinářského průmyslu Jihomoravského kraje v letech 2008-2017 s přihlédnutím k míře vlivu vybraných dílčích skupin. Analýza využívá data o podnicích malé a střední velikosti z databáze Albertina. Pro vyhodnocení ekonomické úrovně byly využity ukazatele finanční analýzy. Šetřením byly zjištěny následující skutečnosti: Ziskovost analyzovaného souboru podniků potravinářského průmyslu Jihomoravského kraje se pohybuje na úrovni 5,5 % a nachází se pod úrovní ziskovosti potravinářského průmyslu České republiky, přičemž vyšší ziskovost v průběhu let 2008-2017 vykazují podniky zpracovávající ovoce a zeleninu (CZ-NACE 10.3), které vykazují také nejvyšší hodnotu likvidity. Nejefektivněji využívají svůj majetek podniky zpracovávající masa a masné výrobky (CZ-NACE 10.1), které však patří mezi podniky nejvíce zadlužené.

  • Název v anglickém jazyce

    The Economic Level of the Food Industry in the South Moravian Region The Economic Level of the Food Industry in the South Moravian Region

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this paper is to analyze the economic level of the food industry companies in the South Moravian Region in the period 2008-2017. The influence of the selected subgroups of the food industry is also taking in account. The data for the of the Albertina database were used for the analysis. To evaluate the economic level financial analysis indicators were used. The research has resulted in the below mentioned knowledge. The profitability of the analyzed set of enterprises in the food industry in the South Moravian Region is at the level of 5,5% and it is below the profitability level of the Czech food industry. Higher profitability in the period 2008-2017 is reported for enterprises processing fruit and vegetables (CZ-NACE 10.3), which also report the higher liquidity value. Meat and meat processing companies (CZNACE 10.1) use their assets most effectively; however, these companies are among to the most indebted companies.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků z mezinárodní vědecké konference MMK 2019: Mezinárodní Masarykova konference pro doktorandy a mladé vědecké pracovníky

  • ISBN

    978-80-87952-31-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    132-141

  • Název nakladatele

    Magnanimitas

  • Místo vydání

    Hradec Králové

  • Místo konání akce

    Hradec Králové

  • Datum konání akce

    16. 12. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku