Ekonomická úroveň potravinářského průmyslu v Jihomoravském kraji
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F19%3A43917196" target="_blank" >RIV/62156489:43310/19:43917196 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vedeckekonference.cz/library/proceedings/mmk_2019.pdf" target="_blank" >http://www.vedeckekonference.cz/library/proceedings/mmk_2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ekonomická úroveň potravinářského průmyslu v Jihomoravském kraji
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek se zaměřuje na analýzu ekonomické úrovně podniků potravinářského průmyslu Jihomoravského kraje v letech 2008-2017 s přihlédnutím k míře vlivu vybraných dílčích skupin. Analýza využívá data o podnicích malé a střední velikosti z databáze Albertina. Pro vyhodnocení ekonomické úrovně byly využity ukazatele finanční analýzy. Šetřením byly zjištěny následující skutečnosti: Ziskovost analyzovaného souboru podniků potravinářského průmyslu Jihomoravského kraje se pohybuje na úrovni 5,5 % a nachází se pod úrovní ziskovosti potravinářského průmyslu České republiky, přičemž vyšší ziskovost v průběhu let 2008-2017 vykazují podniky zpracovávající ovoce a zeleninu (CZ-NACE 10.3), které vykazují také nejvyšší hodnotu likvidity. Nejefektivněji využívají svůj majetek podniky zpracovávající masa a masné výrobky (CZ-NACE 10.1), které však patří mezi podniky nejvíce zadlužené.
Název v anglickém jazyce
The Economic Level of the Food Industry in the South Moravian Region The Economic Level of the Food Industry in the South Moravian Region
Popis výsledku anglicky
The aim of this paper is to analyze the economic level of the food industry companies in the South Moravian Region in the period 2008-2017. The influence of the selected subgroups of the food industry is also taking in account. The data for the of the Albertina database were used for the analysis. To evaluate the economic level financial analysis indicators were used. The research has resulted in the below mentioned knowledge. The profitability of the analyzed set of enterprises in the food industry in the South Moravian Region is at the level of 5,5% and it is below the profitability level of the Czech food industry. Higher profitability in the period 2008-2017 is reported for enterprises processing fruit and vegetables (CZ-NACE 10.3), which also report the higher liquidity value. Meat and meat processing companies (CZNACE 10.1) use their assets most effectively; however, these companies are among to the most indebted companies.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků z mezinárodní vědecké konference MMK 2019: Mezinárodní Masarykova konference pro doktorandy a mladé vědecké pracovníky
ISBN
978-80-87952-31-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
132-141
Název nakladatele
Magnanimitas
Místo vydání
Hradec Králové
Místo konání akce
Hradec Králové
Datum konání akce
16. 12. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—