Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

CSR management v cukrovarnictví severní a jižní Číny dle kritérií Water Footprint

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F20%3A43918256" target="_blank" >RIV/62156489:43310/20:43918256 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/46747885:24310/20:00007865

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2020/PDF/286-291.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2020/PDF/286-291.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    CSR management v cukrovarnictví severní a jižní Číny dle kritérií Water Footprint

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metodika vodní stopy (Water Footprint) umožňuje komparovat vodní náročnost a efektivitu vodního hospodářství i v oblasti cukrovarnictví. Měří vodní stopu pěstování cukrodárných rostlin (zelená stopa), vodní stopu výroby cukru a zpracování plodiny v cukrovarech (modrá vodní stopa) a vodní stopu odpadních vod při výrobě a distribuci cukru (šedá vodní stopa). Součtem dílčích vodních stop lze propočítat výslednou vodní stopu na výrobu jedné tuny cukru. Na příkladu dnešní Číny tak autoři srovnávají odlišné vodní stopy při výrobě řepného cukru a cukru třtinového. Řepný cukr pěstovaný na severu má výrazně nižší stopu (zelenou a modrou) než třtina na jihu země. Vodní stopa je nástrojem jak měřit výkonnost CSR managementu, tedy přístupu řízení, který zohledňuje šetření vodou a udržuje udržitelný rozvoj zemědělství v době rizik nedostatku sladké vody v budoucnu.

  • Název v anglickém jazyce

    CSR Management in Sugar Industry of Northern and Southern China according to Water Footprint Criteria

  • Popis výsledku anglicky

    The methodology of Water Footprint makes it possible to compare water intensity and efficiency of water management in sugar industry. It measures water footprint of sugar plant cultivation (green footprint), water footprint of sugar production and sugar plant processing (blue water footprint) and waste water footprint during sugar processing and distribution (gray water footprint). Based on the sum of the partial water footprints, the paper shows the resulting water footprint of one tonne of sugar. The authors use the case of present-day China to compare water footprints of beet sugar and cane sugar production. Beet sugar grown in North China has significantly lower water footprint (green and blue) than cane in the southern regions. Water footprint is a tool to measure the performance of CSR management that includes water conservation and sustainable development of agriculture in times of hazardous lack of fresh water in the future.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50704 - Environmental sciences (social aspects)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    136

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7-8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    286-291

  • Kód UT WoS článku

    000562021900009

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85090809719