Management duševního vlastnictví - patenty a cukr
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F21%3A43919625" target="_blank" >RIV/62156489:43310/21:43919625 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216224:14560/21:00122031
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2021/PDF/212-217.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2021/PDF/212-217.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Management duševního vlastnictví - patenty a cukr
Popis výsledku v původním jazyce
Článek mapuje specifickou oblast duševního vlastnictví, která souvisí s patenty týkajícími se cukru, tzv. cukerními patenty. Tedy s vynálezy, užitnými vzory, průmyslovými vzory či ochrannými známkami, které jsou spojeny s cukrem. Autoři analyzovali tzv. rešeršní databázi Úřadu průmyslového vlastnictví České republiky, kde hodnotili 1 163 záznamů z veřejně dostupné aplikace. Nejstarší záznam ve spojený s cukrem ještě z doby Rakousko-uherské monarchie, který databáze eviduje, je z roku 1908, poslední záznamy jsou z roku 2020. Proto toto období rozdělili podle významných politických událostí na tři období, 1908 - 1939, 1945 - 1989 a 1990 - 2020. V uvedených obdobích zkoumali, z jakých zemí se přihlašovaly vynálezy a jaký byl poměr k patentům přihlášeným z českých zemí (Československa, České republiky). Výsledkem je zjištění, že poměr českých patentů byl do roku 1989 majoritní, v období po roce 1990 výrazně klesl. Patenty jsou přihlašovány nejvíce z USA, Itálie, Francie a Velké Británie. Zároveň autoři dokládají, že klesá i počet inovací (patentů, užitných a průmyslových vzorů), a stoupá význam obchodních ochranných známek. Svědčí o slabé podpoře inovací v odvětvích, které zpracovávají cukr.
Název v anglickém jazyce
Intellectual Property Management - Patents and Sugar
Popis výsledku anglicky
The article maps a specific area of intellectual property related to sugar patents: inventions, utility models, industrial designs or trademarks that are associated with sugar as a raw material. The authors analyzed the database of the Industrial Property Office of the Czech Republic, where they evaluated 1,163 records from a publicly available application. The oldest record from the time of the Austro-Hungarian monarchy, which in connection with the sugar database records them from 1908, the last records are from 2020. Therefore, this period was divided according to significant political events into three periods, 1908 - 1939, 1945 - 1989 and 1990 - 2020. In these periods, they examined from which countries the inventions were filed and what was the ratio to the patents filed from the Czech lands (Czechoslovakia, the Czech Republic). The result is the finding that the ratio of Czech patents was the majority until 1989, in the period after 1990 it decreased significantly. Most patents are filed from the USA, Italy, France and the United Kingdom. At the same time, authors document that the number of innovations (patents, utility and industrial designs) is also declining, and the importance of trademarks is increasing. It shows a small support for innovation in industries that process sugar as a raw material.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
50901 - Other social sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
137
Číslo periodika v rámci svazku
5-6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
212-217
Kód UT WoS článku
000654278900010
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85107174919