Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv dlouhodobých faktorů na spotřebu cukru v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F22%3A43921114" target="_blank" >RIV/62156489:43310/22:43921114 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2022/PDF/121-126.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2022/PDF/121-126.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv dlouhodobých faktorů na spotřebu cukru v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek se zaměřuje na identifikaci dlouhodobých faktorů ze strany spotřebitele, které mohou ovlivnit spotřebu cukru v České republice. Tyto faktory byly pro účely výzkumného šetření příspěvku vybrány na základě literární rešerše. Vliv vybraných faktorů na spotřebě cukru byl zkoumán pomocí modelu vícenásobné lineární regrese. Faktory, které vstupují do modelu, jsou koeficienty růstu spotřeby cukru, ceny cukru, spotřeby cukrovinek a cukrářských výrobků, populace, indexu průměrné nominální mzdy. Předmětem výzkumného šetření jsou vybraná statistická data z Českého statistického úřadu v letech 1990 - 2019. Model vícenásobné lineární regrese prokázal pouze nepřímou (negativní) závislost koeficientu růstu populace na koeficientu růstu spotřeby cukru v České republice. Interakce ostatních sledovaných faktorů v modelu nebyla prokázána, a tudíž model jako celek nemůže potvrdit hlavní výzkumnou hypotézu, neboli neexistuje vztah mezi spotřebou cukrů a vybraných dlouhodobých faktorů na straně spotřebitele v ČR. Výzkumné šetření prokázalo, že cena, spotřeba cukrovinek či výše mzdy neovlivňuje spotřebu cukru v ČR. Výzkumné šetření příspěvku se omezilo pouze na vliv dlouhodobých faktorů, které mohou ovlivnit spotřebu cukru, krátkodobé faktory, zejména skupina osobních a psychologických faktorů nejsou v modelu zohledňovány, přestože při spotřebě cukru mohou hrát významnější roli současné populace, která je významně ovlivněna změnou trendů životního stylu.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of Long-term Factors on Sugar Consumption in Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The paper focuses on the identification of long-term factors on the part of consumers that may affect sugar consumption in the Czech Republic. These factors were selected for the purposes of the research survey of the paper on the basis of a literature search. The influence of selected factors on sugar consumption was investigated using a multiple linear regression model. Factors that enter the model are the growth coefficients of sugar consumption, sugar prices, consumption of confectionery products, population and average nominal wage index. The subject of the research survey is selected based on statistical data from the Czech Statistical Office in the years 1990 - 2019. The model of multiple linear regression showed only an indirect (negative) dependence of the growth coefficient of population on the growth coefficient of sugar consumption in the Czech Republic. The interaction of other monitored factors in the model has not been proven, and therefore the model as a whole cannot confirm the main research hypothesis, i.e., there is no relationship between sugar consumption and selected long-term factors on the part of consumers in the Czech Republic. The research survey showed that the price, consumption of confectionery or the amount of wages do not affect the consumption of sugar in the Czech Republic. The research survey of the paper was limited to the influence of long-term factors that may affect sugar consumption, short-term factors, especially a group of personal and psychological factors are not taken into account in the model, although sugar consumption may play a more significant role.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50204 - Business and management

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

    1805-9708

  • Svazek periodika

    138

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    121-126

  • Kód UT WoS článku

    000773710100029

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85127462895