Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Integration of the Czech Republic’ food industry in the global value chains

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F22%3A43922846" target="_blank" >RIV/62156489:43310/22:43922846 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.32725/978-80-7394-976-1.28" target="_blank" >https://doi.org/10.32725/978-80-7394-976-1.28</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.32725/978-80-7394-976-1.28" target="_blank" >10.32725/978-80-7394-976-1.28</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Integration of the Czech Republic’ food industry in the global value chains

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The food and beverages market has undergone dynamic development in recent decades. Among other fundamental changes, the current food system is characterized by changes which tend to put a growing concern on coordination (both horizontal and vertical), integration and competition. The long-term competitiveness and dynamic efficiency of food companies is affected by the way in which the company is embedded in food chains and networks, at present spread globally over multiple countries. Given that integration into global value chains (GVCs) provides opportunities for economic growth and development, the research on firm GVC participation and position has experienced a rapid rise in recent decade. This article investigates the effects of fragmentation of production on the food processing industry in the Czech Republic between 1995 and 2018 using data from Trade in Value Added database. The participation index and the position index are used to evaluate the form of integration of the food processing industry in the Czech Republic. The findings in this study can help inform industrial, agriculture and trade policy makers when assessing the nature of liberalization and structural transformation of agribusiness sectors in their countries as well as when assessing the potential benefits and risks.

  • Název v anglickém jazyce

    Integration of the Czech Republic’ food industry in the global value chains

  • Popis výsledku anglicky

    The food and beverages market has undergone dynamic development in recent decades. Among other fundamental changes, the current food system is characterized by changes which tend to put a growing concern on coordination (both horizontal and vertical), integration and competition. The long-term competitiveness and dynamic efficiency of food companies is affected by the way in which the company is embedded in food chains and networks, at present spread globally over multiple countries. Given that integration into global value chains (GVCs) provides opportunities for economic growth and development, the research on firm GVC participation and position has experienced a rapid rise in recent decade. This article investigates the effects of fragmentation of production on the food processing industry in the Czech Republic between 1995 and 2018 using data from Trade in Value Added database. The participation index and the position index are used to evaluate the form of integration of the food processing industry in the Czech Republic. The findings in this study can help inform industrial, agriculture and trade policy makers when assessing the nature of liberalization and structural transformation of agribusiness sectors in their countries as well as when assessing the potential benefits and risks.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50202 - Applied Economics, Econometrics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 16th International Scientific Conference INPROFORUM 2021

  • ISBN

    978-80-7394-976-1

  • ISSN

    2336-6788

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    188-194

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    3. 11. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku