Předosevní příprava a doba výsevu douglasky tisolisté (Pseudotsuga menziesii /Mirb./ Franco)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43410%2F14%3A00228221" target="_blank" >RIV/62156489:43410/14:00228221 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Předosevní příprava a doba výsevu douglasky tisolisté (Pseudotsuga menziesii /Mirb./ Franco)
Popis výsledku v původním jazyce
Předkládaná metodika je určena pro výrobce sadebního materiálu douglasky tisolisté. Řešena je předosevní příprava a doba výsevu, jako předpoklad pro zvýšení výtěžnosti osiva u této dřeviny. Pro jarní výsevy je doporučována studená stratifikace bez média.Oproti standartní praxi doporučujeme prodloužit dobu studené stratifikace z 21 na 49 dní. Prodloužením stratifikace se zvýší rychlost vzcházení a homogenita výsevu. Vytváří se tak předpoklady pro zvýšení výtěžnosti osiva douglasky řádově až o 30 %. Přičasnějších výsevech na jaře lze očekávat vyspělejší semenáčky na konci vegetačního období.
Název v anglickém jazyce
Pre-sowing treatment and sowing time of Douglas-fir (Pseudotsuga menziesii /Mirb./ Franco)
Popis výsledku anglicky
This methodics is given for nursery practice. Pre-sowing treatment and time of sowing is solved there as a presumption for Douglas fir seed yield increase. Prechilling without medium is recommended for spring sowing. We recommend prolongation of prechilling time from 21 to 49 days in comparison standard practice thereby emergence speed and sowing homogeneity increase. Possibilities of Douglas fir seed yield increase up to 30 % create. It is possible to expect more mature seedlings at the end of vegetation season.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GK - Lesnictví
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI112A172" target="_blank" >QI112A172: Pěstební postupy při zavádění douglasky do porostních směsí v podmínkách ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
82593/2014-MZE-16222/M90
Číslo předpisu
82593/2014-MZE-16222/M90
Technické parametry
V naprosté většině případů je v podmínkách České republiky prováděna jarní síje douglasky po studené stratifikaci bez média. Její délka vychází z platné normy (ČSN 48 1211), kde je stanovena pro zkoušku klíčivosti osiva 21denní studená stratifikace. Nicméně v řadě případů není tato doba dodržena a osivo je stratifikováno pouze dva týdny. Na základě námi dosažených výsledků a zkušeností však naopak doporučujeme prodloužit studenou stratifikaci z 21 na 49 dnů. Zkrátí se tak doba, po kterou osivo vzchází,zvýší se tedy rychlost klíčení, resp. vzcházení osiva na záhonech. To vede v konečném důsledku k větší homogenitě výsevů, čímž vytváříme předpoklady pro dosažení vyšší výtěžnosti osiva douglasky. Jarní termíny výsevu (konec dubna, počátek května) užívanév školkařské praxi dávají dobrý předpoklad pro vypěstování maximálního množství semenáčků douglasky.
Ekonomické parametry
Dle našich šetření lze prodloužením stratifikace z 21 na 49 dnů při jarních výsevech douglasky zvýšit výtěžnost osiva z cca 20 % na hodnotu kolem 30 %. Z jednoho kilogramu osiva douglasky tak lze vypěstovat až kolem 29 000 semenáčků. V porovnání s dosavadní praxí, dosahuje naznačený rozdíl 10 000 semenáčků vypěstovaných z jednoho kilogramu osiva douglasky, tedy zvýšení produkce semenáčků o jednu třetinu. V peněžním vyjádření tak můžeme ušetřit až 1/3 nákladů, resp. při stejném množství osiva lze docílitaž o 1/3 vyšších výnosů. Celková výtěžnost osiva douglasky však bude v konečném důsledku záviset ještě na dalších faktorech školkařského provozu.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství České republiky
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů