Produkce ethylenu asijských a evropských hrušek při skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F15%3A43906219" target="_blank" >RIV/62156489:43510/15:43906219 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkce ethylenu asijských a evropských hrušek při skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Druhy hrušek evropské (P.communisL.)zastoupená odrůdou 'Konference' a asijské P.ussuriensis Maximowicz zastoupená odrůdou 'Yali', mají shodný průběh intenzity dýchání v teplotě 1oC, i vyšší hodnotu dýchání v teplotě 20oC. Teplotní kvocienty Q10 pro dýchání jsou 2-krát vyšší u odrůdy 'Konference', naopak Q10pro produkci etylenu jsou vyšší pro odrůdu 'Yali'. Pro odrůdu 'Yali' je produkce etylenu v chladírenském skladování v rozsahu 3,55 až 7,14 μl.kg/h. Měknutí plodů hrušek odrůdy 'Konference' je významné a po 7 dnech uložení v teplotě 20oC dosahuje konzumní pevnosti, která je v rozsahu 0,116 až 0,226 MPa. Plody odrůdy 'Yali' jsou všeobecně měkčí jako plody odrůdy 'Konference' 0,40 až 0,59 MPa, ale neměknou, jsou-li uloženy do teploty 20oC po celou dobu skladování (do 67. dne). Přestože koncentrace etylenu ve vnitřní atmosféře plodů hrušek 'Yali' je stejně vysoká jakou plodů odrůdy 'Konference', tyto plody neměknou, jsou stále šťavnaté, ale nezískají máslovitou konzistenci, která je typická pro plody odrůdy 'Konference'. Titrační kyselost u obou odrůd je nízká v rozsahu od 0,4 do 0,16 % (odrůda 'Konference'), je ovlivněna výběrem plodů s nestejným obsahem organických kyselin. U odrůdy 'Konference' je pokles ve fázi oteplení v 20oC neznatelný a statisticky nevýznamný. Odrůda 'Yali' má vyšší obsah organických kyselin ve srovnání s odrůdou 'Konference'. Odrůda 'Konference' má vyšší rozpustnou sušinu, na úrovni 13oBrix, ve srovnání s odrůdou 'Yali's průměrnou rozpustnou sušinou 9,5oBrix , která byla shodná pro celé období skladování.
Název v anglickém jazyce
Ethylene production of Asian and European pears during storage
Popis výsledku anglicky
Results of the present study indicate that 'Conference' and 'Yali' pears have moderate to high respiration rates and have a Q10for 'Konference' between 5.1 to 3.4 compared to 'Yali' that is two times lower. Both cultivars of pears are climacteric fruit that produce large amount of ethylene. Ethylene production is increased by transferring the fruit into a temperature of 20oC. For cv. 'Yali' was temperature quotient Q10measured for ethylene between 7.5 to 4.2 but for cv. 'Conference' reached somewhat smaller values. During fruit ripening at 1oCthefruitof bothcultivars have not the loss of firmness, but at shelf life only cv. 'Conference' softened on the firmness values to 0.2MPa. Asian pears cv.'Yali' remain equally firm after 7 days storing at 20oC. Soluble solids remained constant, but it was different for cultivar which accounted for cv. 'Conference' 13oBrix and for cv. 'Yali' it was 9.5oBrix.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210036" target="_blank" >QJ1210036: Rozšíření sortimentu podnoží jádrovin a odrůd hrušní o nové, perspektivní podnože a netradiční asijské odrůdy hrušní odvozené od Pyrus pyrifolia NAKAI. a Pyrus ussuriensis MAXIM.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-220-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
121-129
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 3. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—