Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkce ethylenu asijských a evropských hrušek při skladování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F15%3A43906219" target="_blank" >RIV/62156489:43510/15:43906219 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=82868;download=154147;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Produkce ethylenu asijských a evropských hrušek při skladování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Druhy hrušek evropské (P.communisL.)zastoupená odrůdou 'Konference' a asijské P.ussuriensis Maximowicz zastoupená odrůdou 'Yali', mají shodný průběh intenzity dýchání v teplotě 1oC, i vyšší hodnotu dýchání v teplotě 20oC. Teplotní kvocienty Q10 pro dýchání jsou 2-krát vyšší u odrůdy 'Konference', naopak Q10pro produkci etylenu jsou vyšší pro odrůdu 'Yali'. Pro odrůdu 'Yali' je produkce etylenu v chladírenském skladování v rozsahu 3,55 až 7,14 μl.kg/h. Měknutí plodů hrušek odrůdy 'Konference' je významné a po 7 dnech uložení v teplotě 20oC dosahuje konzumní pevnosti, která je v rozsahu 0,116 až 0,226 MPa. Plody odrůdy 'Yali' jsou všeobecně měkčí jako plody odrůdy 'Konference' 0,40 až 0,59 MPa, ale neměknou, jsou-li uloženy do teploty 20oC po celou dobu skladování (do 67. dne). Přestože koncentrace etylenu ve vnitřní atmosféře plodů hrušek 'Yali' je stejně vysoká jakou plodů odrůdy 'Konference', tyto plody neměknou, jsou stále šťavnaté, ale nezískají máslovitou konzistenci, která je typická pro plody odrůdy 'Konference'. Titrační kyselost u obou odrůd je nízká v rozsahu od 0,4 do 0,16 % (odrůda 'Konference'), je ovlivněna výběrem plodů s nestejným obsahem organických kyselin. U odrůdy 'Konference' je pokles ve fázi oteplení v 20oC neznatelný a statisticky nevýznamný. Odrůda 'Yali' má vyšší obsah organických kyselin ve srovnání s odrůdou 'Konference'. Odrůda 'Konference' má vyšší rozpustnou sušinu, na úrovni 13oBrix, ve srovnání s odrůdou 'Yali's průměrnou rozpustnou sušinou 9,5oBrix , která byla shodná pro celé období skladování.

  • Název v anglickém jazyce

    Ethylene production of Asian and European pears during storage

  • Popis výsledku anglicky

    Results of the present study indicate that 'Conference' and 'Yali' pears have moderate to high respiration rates and have a Q10for 'Konference' between 5.1 to 3.4 compared to 'Yali' that is two times lower. Both cultivars of pears are climacteric fruit that produce large amount of ethylene. Ethylene production is increased by transferring the fruit into a temperature of 20oC. For cv. 'Yali' was temperature quotient Q10measured for ethylene between 7.5 to 4.2 but for cv. 'Conference' reached somewhat smaller values. During fruit ripening at 1oCthefruitof bothcultivars have not the loss of firmness, but at shelf life only cv. 'Conference' softened on the firmness values to 0.2MPa. Asian pears cv.'Yali' remain equally firm after 7 days storing at 20oC. Soluble solids remained constant, but it was different for cultivar which accounted for cv. 'Conference' 13oBrix and for cv. 'Yali' it was 9.5oBrix.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210036" target="_blank" >QJ1210036: Rozšíření sortimentu podnoží jádrovin a odrůd hrušní o nové, perspektivní podnože a netradiční asijské odrůdy hrušní odvozené od Pyrus pyrifolia NAKAI. a Pyrus ussuriensis MAXIM.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-220-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    121-129

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    4. 3. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku