Srovnání plodů asijských a evropských odrůd hrušní během posklizňového skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F15%3A43906824" target="_blank" >RIV/62156489:43510/15:43906824 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání plodů asijských a evropských odrůd hrušní během posklizňového skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem předložené práce bylo srovnat fyziologickou aktivitu plynů, jako je intenzita dýchání a produkce etylenu u plodů vybraných odrůd evropských a asijských hrušní. Vztah produkce plynných složek byl srovnávaný s rychlostí měknutí po dobu 40 dnů při teplotě 20 oC v normální atmosféře a po dobu 70-80 dnů při teplotě 1 oC v normální atmosféře a DCA (dynamicky řízená atmosféra) atmosféře (0,5 % kyslíku a 0,5 % oxidu uhličitého). V průběhu skladování asijské hrušky ve srovnání s evropskými odrůdami netvořily významná množství etylenu. Na konci skladování asijské hrušky vykazovaly vyšší pevnost plodů než evropské odrůdy a nebyla u nich pozorována tvorba máselné struktury dužniny.
Název v anglickém jazyce
Comparison of asian and european pear cultivars during the post-harvest storage
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to compare the physiological activity of gases, such as respiration intensity and ethylene production, in pears of selected European and Asian cultivars. The relationship of the production of gaseous components was analysed against the rate of softening observed over the period of 40 days at 20 oC under normal atmosphere and 70 to 80 days at 1 oC under normal/DCA atmosphere (0.5% oxygen and 0.5% carbon dioxide). During the storage period, the Asian pears did not form significant amounts of ethylene in comparison with the European cultivars. They also showed a higher fruit firmness at the end of the storage period compared with the European cultivars. The formation of the buttery structure of flesh were not seen among the Asian cultivars.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210036" target="_blank" >QJ1210036: Rozšíření sortimentu podnoží jádrovin a odrůd hrušní o nové, perspektivní podnože a netradiční asijské odrůdy hrušní odvozené od Pyrus pyrifolia NAKAI. a Pyrus ussuriensis MAXIM.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
14
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
8-11
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—