Evaluation of content of essential oil in selected Salvia L. Species
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F15%3A43907069" target="_blank" >RIV/62156489:43510/15:43907069 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.degruyter.com/view/j/afpuc.2015.62.issue-s9/afpuc-2015-0010/afpuc-2015-0010.xml?rskey=ZaIBng&result=1" target="_blank" >http://www.degruyter.com/view/j/afpuc.2015.62.issue-s9/afpuc-2015-0010/afpuc-2015-0010.xml?rskey=ZaIBng&result=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1515/afpuc-2015-0010" target="_blank" >10.1515/afpuc-2015-0010</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evaluation of content of essential oil in selected Salvia L. Species
Popis výsledku v původním jazyce
Salvia L. is multipurpose aromatic plant, used in a wide range of industries, including pharmaceutical, cosmetics, food and above all, in ornamental gardening. The aim of this study is evaluation of essential oil content of ornamental Salvia L. species cultivated in experimental field of Mendel University in Brno, Faculty of Horticulture in Lednice during two periods 2002-2004 and 2009-2012. Variability of essential oil yield of 42 different taxa was monitored for 9 years. Essential oil content was determined via steam distillation, expressed as ml/kg. The lowest content for the entire period showed sample S. przewalskii, in year 2010 (content 0.02 ml/kg) and the highest content for the entire period showed sample S. officinalis 'Extracta', in year 2004 (22.90 ml/kg). The results of evaluation of essential oil content in Salvia L. are consistent with data in the literature comparing the case of subspecies and varieties of Salvia officinalis L. The average content of essential oil range
Název v anglickém jazyce
Evaluation of content of essential oil in selected Salvia L. Species
Popis výsledku anglicky
Salvia L. is multipurpose aromatic plant, used in a wide range of industries, including pharmaceutical, cosmetics, food and above all, in ornamental gardening. The aim of this study is evaluation of essential oil content of ornamental Salvia L. species cultivated in experimental field of Mendel University in Brno, Faculty of Horticulture in Lednice during two periods 2002-2004 and 2009-2012. Variability of essential oil yield of 42 different taxa was monitored for 9 years. Essential oil content was determined via steam distillation, expressed as ml/kg. The lowest content for the entire period showed sample S. przewalskii, in year 2010 (content 0.02 ml/kg) and the highest content for the entire period showed sample S. officinalis 'Extracta', in year 2004 (22.90 ml/kg). The results of evaluation of essential oil content in Salvia L. are consistent with data in the literature comparing the case of subspecies and varieties of Salvia officinalis L. The average content of essential oil range
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EE2.4.31.0089" target="_blank" >EE2.4.31.0089: Partnerské sítě pro zahradnictví a krajinářskou architekturu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Facultatis Pharmaceuticae Universitatis Comenianae
ISSN
0301-2298
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
s9
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
23-30
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—