Hodnocení pórovitosti u půd ve vinicích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F16%3A43910431" target="_blank" >RIV/62156489:43510/16:43910431 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení pórovitosti u půd ve vinicích
Popis výsledku v původním jazyce
Sledování změn vlastností půd představuje v podmínkách moderních vinohradnických provozů velmi aktuální téma. Významnou fyzikální vlastností půd je pórovitost, která udává podíl pórů z celkového objemu půdy a jejich velikost. Vedle struktury je pórovitost hlavním znakem prostorového uspořádání půdy, jako třífázového systému. Pórovitost ovlivňuje vzájemný poměr fází, pohyb vody a roztoků v půdě, obsah vzduchu v půdě a průběh chemických půdních reakcí. Nadměrné využívání mechanizačních prostředků spolu s nedostatkem organické hmoty v půdě může vést k masivní degradaci půdy a snížení pórovitosti pod limitní hodnoty.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of soil porosity in the vineyards
Popis výsledku anglicky
Monitoring of soil properties changes represents in modern viticultural concerns very current topic. Significant physical properties of soils is the porosity, which indicates the proportion of pores of the total volume of the soil and their size. Besides the structure of the porosity is the main feature the spatial arrangement of the soil, such as three-phase system. Porosity affects the ratio between the phases, movement of water and solutes in the soil, the air content in the soil and the course of chemical reactions. Excessive use of machines, with the lack of organic matter in the soil can lead to massive soil degradation and reduce porosity below the limit values.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
DF - Pedologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA04020464" target="_blank" >TA04020464: Různé způsoby ozeleňování a ošetřování vinohradů a jejich vliv na omezení eroze a kvalitu produkce.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vinař-sadař
ISSN
1804-3054
e-ISSN
—
Svazek periodika
Neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
6-9
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—