Hodnocení managementu ozelenění viničních tratí v obci Valtice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F17%3A43912088" target="_blank" >RIV/62156489:43510/17:43912088 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vupt.cz/content/files/aktualni_poznatky/2017_vedecka_priloha_uroda_12.pdf" target="_blank" >http://www.vupt.cz/content/files/aktualni_poznatky/2017_vedecka_priloha_uroda_12.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení managementu ozelenění viničních tratí v obci Valtice
Popis výsledku v původním jazyce
Biodiverzita agroekosystému závisí nejen na zvoleném systému ozelenění a samotném managementu produkce, ale i na stupni izolace vinohradu od přírodě blízkých ekosystémů v krajině a doprovodných prvcích. Cílem práce bylo provést hodnocení necílové vegetace a managementu ozelenění ve třinácti viničních tratích obce Valtice během let 2016 a 2017. Výsledky poukazují na rozdílnou úroveň diverzity v rámci viničních tratí. Z hlediska managementu ozelenění jednoznačně převyšuje systém ozelenění každého druhého řádku. Z pohledu typu porostu byla nejčastěji zjištěna vegetace s převahou trav. Podíl ploch s černým úhorem dosahoval rozpětí 0 - 18 %. Dále vyplynulo, že většina (8 ze 13) viničních tratí obsahuje podíl do 5 %, ale byly evidovány i tratě vykazující podíl 15 - 66 % na výskytu necílové vegetace.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of greening management in Valtice vineyards
Popis výsledku anglicky
Biodiversity of agroecosystem depends not only on specific level of greening and management of vineyard itself, but also on level of isolation of vineyard from natural and semi-natural ecosystems and surrounding elements. The aim of the work was to evaluate non-crop vegetation and management of greening of thirteen vineyard tracks in municipality Valtice during years 2016 and 2017. Results of evaluation indicate different level of biodiversity within vineyards tracks. In terms of greening management definitely the most used type is alternating greening (every other inter-row). The type of vegetation in inter-rows with highest appearance was vegetation with domination of grass. Rate of areas with bare soil was 0 - 18 %. The most of the vineyards (8 from 13) contains not more than 5 % of non-crop vegetation, however there are vineyards with the rate 15 to 66 %.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/DG16P02R017" target="_blank" >DG16P02R017: Vinohradnictví a vinařství pro zachování a obnovu kulturní identity vinařských regionů na Moravě</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
413-416
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—