Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of yeasts on the aroma profile of sauvignon blanc varietal wine

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F18%3A43914346" target="_blank" >RIV/62156489:43510/18:43914346 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.11118/actaun201866040889" target="_blank" >https://doi.org/10.11118/actaun201866040889</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.11118/actaun201866040889" target="_blank" >10.11118/actaun201866040889</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of yeasts on the aroma profile of sauvignon blanc varietal wine

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study effects of commercial yeast preparations on the aromatic profile of Sauvignon Blanc varietal wine were investigated. Grape juice was divided to 7 experimental variants and fermented spontaneously and using 6 commercial strains of Saccharomyces cerevisiae. In final wine samples, essential analytical parameters and selected aromatic compounds were analysed. The highest content of esters was found out in samples fermented by spontaneous micro-flora; in this case, concentrations of ethyl hexanoate, ethyl octanoate and ethyl decanoate were 682 μg / L, 735 μg / L and 162 μg / L, respectively. The highest content of acetates was recorded in samples fermented by yeast Vulcaferm Sauvignon; concentrations of isoamyl acetate, 2-phenylethyl acetate and isobutyl acetate were 7.8 mg / L, 244 μg / L and 137 μg / L, respectively. Yeast strain suitable for cold fermentation (Oenoferm Fredo) produced high amounts of ethyl esters and acetates. As far as the sensory evaluation was concerned, the best rating got the sample fermented by these yeasts; it showed a high degree of smell and flavour cleanness as well as a very good overall harmony.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of yeasts on the aroma profile of sauvignon blanc varietal wine

  • Popis výsledku anglicky

    In this study effects of commercial yeast preparations on the aromatic profile of Sauvignon Blanc varietal wine were investigated. Grape juice was divided to 7 experimental variants and fermented spontaneously and using 6 commercial strains of Saccharomyces cerevisiae. In final wine samples, essential analytical parameters and selected aromatic compounds were analysed. The highest content of esters was found out in samples fermented by spontaneous micro-flora; in this case, concentrations of ethyl hexanoate, ethyl octanoate and ethyl decanoate were 682 μg / L, 735 μg / L and 162 μg / L, respectively. The highest content of acetates was recorded in samples fermented by yeast Vulcaferm Sauvignon; concentrations of isoamyl acetate, 2-phenylethyl acetate and isobutyl acetate were 7.8 mg / L, 244 μg / L and 137 μg / L, respectively. Yeast strain suitable for cold fermentation (Oenoferm Fredo) produced high amounts of ethyl esters and acetates. As far as the sensory evaluation was concerned, the best rating got the sample fermented by these yeasts; it showed a high degree of smell and flavour cleanness as well as a very good overall harmony.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    889-896

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85054569405