Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F23%3A43924427" target="_blank" >RIV/62156489:43510/23:43924427 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kyklop

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kyklop je mezidruhový kříženec hrušně obecné a hrušně písečné. Vzrůstnost středně bujná až bujná, habitus koruny rozložitý s dlouhými výhony, plodí jednotlivě, na krátkém obrostu. Plod velký, souměrný, tvar z profilu vřetenovitý s nejširším místem uprostřed plodu. Krycí barva plodu v době zralosti žlutozelená, někdy s růžovým líčkem na osluněné straně. Slupka středně tlustá, kolem stopečné jamky středně rzivá, suchá a hladká, s velkým množstvím malých až středně velkých lenticel. Dužnina bílá, měkká až středně pevná, s vysokou šťavnatostí, v konzistenci jemná až střední, v chuti nasládlá, aromatická. Stopka středně tlustá až tlustá, středně dlouhá. Sklizňová zralost od poloviny září, přechází plynule v konzumní zralost koncem září se skladovatelností do prosince.

  • Název v anglickém jazyce

    Kyklop

  • Popis výsledku anglicky

    Kyklop is an interspecific hybrid between european pear and sand pear. Stature moderately vigorous to vigorous, crown habit spreading with long shoots, fruits singly, on a short coppice. The fruit is large, symmetrical, spindle-shaped in profile with the widest point in the middle of the fruit. The covering color of the fruit at the time of maturity is yellow-green, sometimes with a pink cheek on the sunny side. Peel medium thick, medium rusty around the peduncle pit, dry and smooth, with a large number of small to medium-sized lenticels. The flesh is white, soft to medium firm, with high juiciness, fine to medium in consistency, sweet in taste, aromatic. Stem medium thick to thick, medium length. Ripeness for harvest from mid-September, transitions smoothly into ripeness for consumption at the end of September with shelf life until December.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>odru</sub> - Odrůda

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910137" target="_blank" >QK1910137: Využití nových ovocných druhů pro dlouhodobé udržení produkčního potenciálu ovocných výsadeb v podmínkách měnícího se klimatu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    HLE1

  • Číselná identifikace

    UKZUZ 019468/2023

  • Technické parametry

    Rozhodnutí o udělení ochrany je evidováno pod č. j. UKZUZ 018922/2023, šlechtitelské osvědčení pod UKZUZ 019468/2023. Kontaktní osobou pro jednání za Mendelovu univerzitu je Ing. Tomáš Nečas, Ph.D., tel. č. +420 519 367 244, e-mail tomas.necas@mendelu.cz.

  • Ekonomické parametry

    Nové odrůdy obohatí sortiment odrůd hrušní o plastické odrůdy s odolností k patogenům a probíhajícím klimatickým změnám. Přispějí tak ke zvýšení konkurenceschopnosti pěstitelů v regionech s produkcí hrušek.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    62156489

  • Název vlastníka

    Mendelova univerzita v Brně

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem