Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F23%3A43924427" target="_blank" >RIV/62156489:43510/23:43924427 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kyklop
Popis výsledku v původním jazyce
Kyklop je mezidruhový kříženec hrušně obecné a hrušně písečné. Vzrůstnost středně bujná až bujná, habitus koruny rozložitý s dlouhými výhony, plodí jednotlivě, na krátkém obrostu. Plod velký, souměrný, tvar z profilu vřetenovitý s nejširším místem uprostřed plodu. Krycí barva plodu v době zralosti žlutozelená, někdy s růžovým líčkem na osluněné straně. Slupka středně tlustá, kolem stopečné jamky středně rzivá, suchá a hladká, s velkým množstvím malých až středně velkých lenticel. Dužnina bílá, měkká až středně pevná, s vysokou šťavnatostí, v konzistenci jemná až střední, v chuti nasládlá, aromatická. Stopka středně tlustá až tlustá, středně dlouhá. Sklizňová zralost od poloviny září, přechází plynule v konzumní zralost koncem září se skladovatelností do prosince.
Název v anglickém jazyce
Kyklop
Popis výsledku anglicky
Kyklop is an interspecific hybrid between european pear and sand pear. Stature moderately vigorous to vigorous, crown habit spreading with long shoots, fruits singly, on a short coppice. The fruit is large, symmetrical, spindle-shaped in profile with the widest point in the middle of the fruit. The covering color of the fruit at the time of maturity is yellow-green, sometimes with a pink cheek on the sunny side. Peel medium thick, medium rusty around the peduncle pit, dry and smooth, with a large number of small to medium-sized lenticels. The flesh is white, soft to medium firm, with high juiciness, fine to medium in consistency, sweet in taste, aromatic. Stem medium thick to thick, medium length. Ripeness for harvest from mid-September, transitions smoothly into ripeness for consumption at the end of September with shelf life until December.
Klasifikace
Druh
Z<sub>odru</sub> - Odrůda
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910137" target="_blank" >QK1910137: Využití nových ovocných druhů pro dlouhodobé udržení produkčního potenciálu ovocných výsadeb v podmínkách měnícího se klimatu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
HLE1
Číselná identifikace
UKZUZ 019468/2023
Technické parametry
Rozhodnutí o udělení ochrany je evidováno pod č. j. UKZUZ 018922/2023, šlechtitelské osvědčení pod UKZUZ 019468/2023. Kontaktní osobou pro jednání za Mendelovu univerzitu je Ing. Tomáš Nečas, Ph.D., tel. č. +420 519 367 244, e-mail tomas.necas@mendelu.cz.
Ekonomické parametry
Nové odrůdy obohatí sortiment odrůd hrušní o plastické odrůdy s odolností k patogenům a probíhajícím klimatickým změnám. Přispějí tak ke zvýšení konkurenceschopnosti pěstitelů v regionech s produkcí hrušek.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
62156489
Název vlastníka
Mendelova univerzita v Brně
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—