Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Capture of hydrogen sulfide from wine fermentation gas for use in the food industry

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F23%3A43924887" target="_blank" >RIV/62156489:43510/23:43924887 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=0&article=2333" target="_blank" >https://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=0&article=2333</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Capture of hydrogen sulfide from wine fermentation gas for use in the food industry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study dealt with the capture of hydrogen sulfide from wine fermentation gas for use in the food industry. Gas chro-matography was used to investigate the H2S sorption capacity of two commercial sorbents based on the combination of CuO-zeolite and CuO/MnOx, as well as the ability of the examined sorbents to pass aromatic substances. The best results were obtained with the CuO/MnOx-based sorbent, which had the highest overall sorption capacity and was also able to pass positive aromatics, such as higher alcohols and esters. The treated gas, which does not contain unwanted hydrogen sulphide, is suitable for use in the food industry.

  • Název v anglickém jazyce

    Capture of hydrogen sulfide from wine fermentation gas for use in the food industry

  • Popis výsledku anglicky

    This study dealt with the capture of hydrogen sulfide from wine fermentation gas for use in the food industry. Gas chro-matography was used to investigate the H2S sorption capacity of two commercial sorbents based on the combination of CuO-zeolite and CuO/MnOx, as well as the ability of the examined sorbents to pass aromatic substances. The best results were obtained with the CuO/MnOx-based sorbent, which had the highest overall sorption capacity and was also able to pass positive aromatics, such as higher alcohols and esters. The treated gas, which does not contain unwanted hydrogen sulphide, is suitable for use in the food industry.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Výzkumná infrastruktura pro mladé vědce</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food and Nutrition Research

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

    1338-4260

  • Svazek periodika

    62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    384-388

  • Kód UT WoS článku

    001117637500001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85185659057