Capture of hydrogen sulfide from wine fermentation gas for use in the food industry
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F23%3A43924887" target="_blank" >RIV/62156489:43510/23:43924887 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=0&article=2333" target="_blank" >https://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=0&article=2333</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Capture of hydrogen sulfide from wine fermentation gas for use in the food industry
Popis výsledku v původním jazyce
This study dealt with the capture of hydrogen sulfide from wine fermentation gas for use in the food industry. Gas chro-matography was used to investigate the H2S sorption capacity of two commercial sorbents based on the combination of CuO-zeolite and CuO/MnOx, as well as the ability of the examined sorbents to pass aromatic substances. The best results were obtained with the CuO/MnOx-based sorbent, which had the highest overall sorption capacity and was also able to pass positive aromatics, such as higher alcohols and esters. The treated gas, which does not contain unwanted hydrogen sulphide, is suitable for use in the food industry.
Název v anglickém jazyce
Capture of hydrogen sulfide from wine fermentation gas for use in the food industry
Popis výsledku anglicky
This study dealt with the capture of hydrogen sulfide from wine fermentation gas for use in the food industry. Gas chro-matography was used to investigate the H2S sorption capacity of two commercial sorbents based on the combination of CuO-zeolite and CuO/MnOx, as well as the ability of the examined sorbents to pass aromatic substances. The best results were obtained with the CuO/MnOx-based sorbent, which had the highest overall sorption capacity and was also able to pass positive aromatics, such as higher alcohols and esters. The treated gas, which does not contain unwanted hydrogen sulphide, is suitable for use in the food industry.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Výzkumná infrastruktura pro mladé vědce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food and Nutrition Research
ISSN
1336-8672
e-ISSN
1338-4260
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
384-388
Kód UT WoS článku
001117637500001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85185659057