Posouzení vlivu úpravy příkmenného pásu na ekologické, analytické a uvologické charakteristiky u odrůdy Tramín červený
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F24%3A43925739" target="_blank" >RIV/62156489:43510/24:43925739 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Posouzení vlivu úpravy příkmenného pásu na ekologické, analytické a uvologické charakteristiky u odrůdy Tramín červený
Popis výsledku v původním jazyce
Studie se zaměřila na posouzení ošetřování příkmenného pásu u 7 různých variant po dvou letech u odrůdy Tramín červený na výnosové, uvologické a analytické parametry sklízených hroznů, včetně některých vybraných vlivů na biotop vinice. Z ekologického hlediska vycházely nejlépe varianty s pokryvem. Dle nejvyššího výnosu pak varianty s ozeleněním mixem jetelovin, organický mulč a využití herbicidního pásu. Nejvyšší obsah asimilovatelného dusíku v hroznech dosáhla varianta s mulčem, nejvyšší cukernatosti pak varianta s ozeleněním mixem jetelovin, nejvyšší obsah kyselin pak měla varianta s přirozeným ozeleněním. Optimálních parametrů u většiny sledovaných charakteristik však vykazovaly varianty s ozeleněním příkmenného pásu jetelem plazivým a varianta s textilií.
Název v anglickém jazyce
An assessment of the impact of vineyard under-vine floor management on the the ecological, analytical and uvological indicators of the Traminer variety
Popis výsledku anglicky
The study focused on the assessment of vineyard under-vine floor management treatment in 7 different variants after two years of the Traminer red variety on the yield, uvological and analytical parameters of the harvested grapes, including some selected effects on the vineyard habitat. From an ecological point of view, the best variants were those with plant cover (greening). According to the highest yield, variants with greening with a mix of clovers, organic mulch and also herbicide strip. The variant with mulch achieved the highest content of assimilable nitrogen in grapes, the variant with greening with a mix of clovers had the highest sugar content, and the variant with natural greening had the highest acid content. However, variants with greening of vineyard under--vine floor management with creeping clover and the variant with textiles showed optimal parameters for most of the monitored characteristics.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Výzkumná infrastruktura pro mladé vědce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vinař-sadař
ISSN
1804-3054
e-ISSN
—
Svazek periodika
Neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
4-8
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—