Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Posouzení vlivu úpravy příkmenného pásu na ekologické, analytické a uvologické charakteristiky u odrůdy Tramín červený

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F24%3A43925739" target="_blank" >RIV/62156489:43510/24:43925739 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Posouzení vlivu úpravy příkmenného pásu na ekologické, analytické a uvologické charakteristiky u odrůdy Tramín červený

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie se zaměřila na posouzení ošetřování příkmenného pásu u 7 různých variant po dvou letech u odrůdy Tramín červený na výnosové, uvologické a analytické parametry sklízených hroznů, včetně některých vybraných vlivů na biotop vinice. Z ekologického hlediska vycházely nejlépe varianty s pokryvem. Dle nejvyššího výnosu pak varianty s ozeleněním mixem jetelovin, organický mulč a využití herbicidního pásu. Nejvyšší obsah asimilovatelného dusíku v hroznech dosáhla varianta s mulčem, nejvyšší cukernatosti pak varianta s ozeleněním mixem jetelovin, nejvyšší obsah kyselin pak měla varianta s přirozeným ozeleněním. Optimálních parametrů u většiny sledovaných charakteristik však vykazovaly varianty s ozeleněním příkmenného pásu jetelem plazivým a varianta s textilií.

  • Název v anglickém jazyce

    An assessment of the impact of vineyard under-vine floor management on the the ecological, analytical and uvological indicators of the Traminer variety

  • Popis výsledku anglicky

    The study focused on the assessment of vineyard under-vine floor management treatment in 7 different variants after two years of the Traminer red variety on the yield, uvological and analytical parameters of the harvested grapes, including some selected effects on the vineyard habitat. From an ecological point of view, the best variants were those with plant cover (greening). According to the highest yield, variants with greening with a mix of clovers, organic mulch and also herbicide strip. The variant with mulch achieved the highest content of assimilable nitrogen in grapes, the variant with greening with a mix of clovers had the highest sugar content, and the variant with natural greening had the highest acid content. However, variants with greening of vineyard under--vine floor management with creeping clover and the variant with textiles showed optimal parameters for most of the monitored characteristics.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Výzkumná infrastruktura pro mladé vědce</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vinař-sadař

  • ISSN

    1804-3054

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    Neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    4-8

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus