Characterisatic of Wheat-Barley hybrids (X Tritordeum Ascherson et Graebner) under Central-European climatic conditions
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F02%3A21100005" target="_blank" >RIV/62156489:_____/02:21100005 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Characterisatic of Wheat-Barley hybrids (X Tritordeum Ascherson et Graebner) under Central-European climatic conditions
Popis výsledku v původním jazyce
Tritordeum (XTritotdeum Aschersol1 et Graebner) was developed in Spain by crossing spring forms of wheat (Triticum spp.) with wild perennial forms of Hordeum chilense Roemer et Schultese. Tritordeum sown in spring matured late and non-uniformly because of a perennial character of original H. chilense. There was a natural occurrence of ergot (Claviceps purpurea) in most tested genotypes of tritordeum sown in spring, which evidences a higher percentage of open flowering. Higher yields produced by tritordeum sown in autumn suggest that it would be useful to develop winter forms for Central-European conditions. A high content of carotenoides in tritordeum caused yellow coloration of flour andbread-crumb. Wider use of winter forms of tritordeum, if they were developed, is assumed.
Název v anglickém jazyce
Characterisatic of Wheat-Barley hybrids (X Tritordeum Ascherson et Graebner) under Central-European climatic conditions
Popis výsledku anglicky
Tritordeum (XTritotdeum Aschersol1 et Graebner) was developed in Spain by crossing spring forms of wheat (Triticum spp.) with wild perennial forms of Hordeum chilense Roemer et Schultese. Tritordeum sown in spring matured late and non-uniformly because of a perennial character of original H. chilense. There was a natural occurrence of ergot (Claviceps purpurea) in most tested genotypes of tritordeum sown in spring, which evidences a higher percentage of open flowering. Higher yields produced by tritordeum sown in autumn suggest that it would be useful to develop winter forms for Central-European conditions. A high content of carotenoides in tritordeum caused yellow coloration of flour andbread-crumb. Wider use of winter forms of tritordeum, if they were developed, is assumed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Genetika ilosciowa roslin uprawnych
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
79-80
Název nakladatele
Neuveden
Místo vydání
Duszniki Zdrrój, Pl
Místo konání akce
Duszniki Zdrój, PL
Datum konání akce
18. 6. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—