The interaction of abscisic acid and gibberellins during prehavest sprouting and dormancy of Barley kernels
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A21100012" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:21100012 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The interaction of abscisic acid and gibberellins during prehavest sprouting and dormancy of Barley kernels
Popis výsledku v původním jazyce
We studied the relationship between the germination of kernels in intact ears of barley (cvs. Akcent and Krona) and the hormonal activities (abscisic acid and gibberellins) in the stages of wax and full maturity of kernels. Barley ears were incubated for5 days in a darkened room (germinator) under 98% relative humidity, after 8-hour treatment with one of the following solutions: 10 uM of abscisic acid (ABA), 20 uM of fluridone, 10 uM of gibberellic acid (GA3) and 30 uM monensin. In the wax stage the kernels of control variants of both varieties did not sprout in the ears. After treatment with gibberellin and fluridone the kernels of the Akcent variety germinated (30%). Monensin applications considerably suppressed germination in ears of both varieties. In the stage of full maturity sprouting was observed in all variants of both varieties with the exception of those treated with monensin (less than 5%).
Název v anglickém jazyce
The interaction of abscisic acid and gibberellins during prehavest sprouting and dormancy of Barley kernels
Popis výsledku anglicky
We studied the relationship between the germination of kernels in intact ears of barley (cvs. Akcent and Krona) and the hormonal activities (abscisic acid and gibberellins) in the stages of wax and full maturity of kernels. Barley ears were incubated for5 days in a darkened room (germinator) under 98% relative humidity, after 8-hour treatment with one of the following solutions: 10 uM of abscisic acid (ABA), 20 uM of fluridone, 10 uM of gibberellic acid (GA3) and 30 uM monensin. In the wax stage the kernels of control variants of both varieties did not sprout in the ears. After treatment with gibberellin and fluridone the kernels of the Akcent variety germinated (30%). Monensin applications considerably suppressed germination in ears of both varieties. In the stage of full maturity sprouting was observed in all variants of both varieties with the exception of those treated with monensin (less than 5%).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXXIII Annual Meeting - Proceedings
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
53-53
Název nakladatele
Universita Tuscia
Místo vydání
Viterbo, Italy
Místo konání akce
Viterbo, Italy
Datum konání akce
27. 8. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—