Hodnocení užitkovosti, metabolismu a zdravotního stavu dojnic při zkrmování různých odrůd hrachu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F05%3A00000291" target="_blank" >RIV/62157124:16170/05:00000291 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evaluation of metabolism, efficiency and reproduction of dairy cows in feeding different cultivars of pisum sativum.
Popis výsledku v původním jazyce
The objective of the experiment was to evaluate the effect of including different varieties of Pisum sativum characterized by different content of antinutritional substances (variety Z: ZEKON with a low content of antinutritional substances; variety G: GOTIK with a high content of antinutritional substances; variety GU after technological treatment designed to reduce the content of antinutritional substances) in production mixtures fed to dairy cows on metabolism, performance and health of dairy cows during the first half of lactation. The ninety-day trial focused on 32 dairy cows divided into 3 experimental groups (Z, G, GU) and 1 control group (C). On the basis of the experiment, feeding peas may be recommended as a source of proteins and energy of home origin capable of replacing imported feedstuffs. The experiment has shown that the health risks resulting from the presence of antinutritional substances in native peas are of little significance in nutrition of high-yield dairy cows.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of metabolism, efficiency and reproduction of dairy cows in feeding different cultivars of pisum sativum.
Popis výsledku anglicky
The objective of the experiment was to evaluate the effect of including different varieties of Pisum sativum characterized by different content of antinutritional substances (variety Z: ZEKON with a low content of antinutritional substances; variety G: GOTIK with a high content of antinutritional substances; variety GU after technological treatment designed to reduce the content of antinutritional substances) in production mixtures fed to dairy cows on metabolism, performance and health of dairy cows during the first half of lactation. The ninety-day trial focused on 32 dairy cows divided into 3 experimental groups (Z, G, GU) and 1 control group (C). On the basis of the experiment, feeding peas may be recommended as a source of proteins and energy of home origin capable of replacing imported feedstuffs. The experiment has shown that the health risks resulting from the presence of antinutritional substances in native peas are of little significance in nutrition of high-yield dairy cows.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3070" target="_blank" >QF3070: Studium využití semen hrachu a bobu v krmných směsích pro hospodářská zvířata.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Achievements and Prospects of Ruminants Medicine
ISBN
83-89946-35-1
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
261-268
Počet stran knihy
—
Název nakladatele
Polish Association for Buiatrics
Místo vydání
Pulawy
Kód UT WoS kapitoly
—