Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Snížení obsahu antinutričních látek v bobu obecném (Vici faba) různými metodami úpravy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F06%3A00000281" target="_blank" >RIV/62157124:16170/06:00000281 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Reduction in the content of antinutritional substances in faba beans (Vicia faba) by different treatments

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The goal of the trial was to develop a technology for reducing the content of antinutritional substances - trypsin inhibitors, lectins, tannins, phenolic acids, flatulent oligosaccharides, vicin and convicin - in Faba beans (Vicia faba) in order to enhance their use in livestock nutrition. Five methods of treatment consisting in exposure to temperature over 100 °C, to organic acids and substrate maturation plus subsequent drying were developed and tested. Application of all methods led to a significantdrop in trypsin inhibitors, lectins and tannins. The content of indigestible oligosaccharides (rafinose, stachyose, verbascose) causing flatulence was less affected by the above-mentioned technological treatments. No unambiguous results were achieved withphenolic acids. The use the treatments did not result in any significant drop in glycosides vicin and convicin.

  • Název v anglickém jazyce

    Reduction in the content of antinutritional substances in faba beans (Vicia faba) by different treatments

  • Popis výsledku anglicky

    The goal of the trial was to develop a technology for reducing the content of antinutritional substances - trypsin inhibitors, lectins, tannins, phenolic acids, flatulent oligosaccharides, vicin and convicin - in Faba beans (Vicia faba) in order to enhance their use in livestock nutrition. Five methods of treatment consisting in exposure to temperature over 100 °C, to organic acids and substrate maturation plus subsequent drying were developed and tested. Application of all methods led to a significantdrop in trypsin inhibitors, lectins and tannins. The content of indigestible oligosaccharides (rafinose, stachyose, verbascose) causing flatulence was less affected by the above-mentioned technological treatments. No unambiguous results were achieved withphenolic acids. The use the treatments did not result in any significant drop in glycosides vicin and convicin.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3070" target="_blank" >QF3070: Studium využití semen hrachu a bobu v krmných směsích pro hospodářská zvířata.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Slovenian Veterinary Research

  • ISSN

    1580-4003

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    43

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Suppl10

  • Stát vydavatele periodika

    SI - Slovinská republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    174-179

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus