Snížení obsahu antinutričních látek v bobu obecném (Vici faba) různými metodami úpravy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F06%3A00000281" target="_blank" >RIV/62157124:16170/06:00000281 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Reduction in the content of antinutritional substances in faba beans (Vicia faba) by different treatments
Popis výsledku v původním jazyce
The goal of the trial was to develop a technology for reducing the content of antinutritional substances - trypsin inhibitors, lectins, tannins, phenolic acids, flatulent oligosaccharides, vicin and convicin - in Faba beans (Vicia faba) in order to enhance their use in livestock nutrition. Five methods of treatment consisting in exposure to temperature over 100 °C, to organic acids and substrate maturation plus subsequent drying were developed and tested. Application of all methods led to a significantdrop in trypsin inhibitors, lectins and tannins. The content of indigestible oligosaccharides (rafinose, stachyose, verbascose) causing flatulence was less affected by the above-mentioned technological treatments. No unambiguous results were achieved withphenolic acids. The use the treatments did not result in any significant drop in glycosides vicin and convicin.
Název v anglickém jazyce
Reduction in the content of antinutritional substances in faba beans (Vicia faba) by different treatments
Popis výsledku anglicky
The goal of the trial was to develop a technology for reducing the content of antinutritional substances - trypsin inhibitors, lectins, tannins, phenolic acids, flatulent oligosaccharides, vicin and convicin - in Faba beans (Vicia faba) in order to enhance their use in livestock nutrition. Five methods of treatment consisting in exposure to temperature over 100 °C, to organic acids and substrate maturation plus subsequent drying were developed and tested. Application of all methods led to a significantdrop in trypsin inhibitors, lectins and tannins. The content of indigestible oligosaccharides (rafinose, stachyose, verbascose) causing flatulence was less affected by the above-mentioned technological treatments. No unambiguous results were achieved withphenolic acids. The use the treatments did not result in any significant drop in glycosides vicin and convicin.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3070" target="_blank" >QF3070: Studium využití semen hrachu a bobu v krmných směsích pro hospodářská zvířata.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Slovenian Veterinary Research
ISSN
1580-4003
e-ISSN
—
Svazek periodika
43
Číslo periodika v rámci svazku
Suppl10
Stát vydavatele periodika
SI - Slovinská republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
174-179
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—