Vliv suplementace selenu na koncentraci selenu v kozím mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F07%3A00001530" target="_blank" >RIV/62157124:16170/07:00001530 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv suplementace selenu na koncentraci selenu v kozím mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem pokusu bylo sledování dynamiky změn koncentrace selenu v mléce koz při krátkodobé perorální suplementaci selenu a srovnání tří různých forem selenu: kvasinky obohacené Se (skupina S), laktáto-proteinový komplex Se (skupina L), proteinát Se (skupinaB). Jednotlivé preparáty selenu byly podávány individuálně perorálně po ranním krmení v dávce 250 ?g Se na kus a den po dobu 20 dní. Po zahájení suplementace selenu došlo během 5 dnů k postupnému nárůstu koncentrace selenu v mléce ve skupině S, kde bylpodáván selen ve formě kvasinek, u ostatních se koncentrace Se v mléce výrazněji neměnily. Od 5.dne byly rozdíly mezi skupinou S a ostatními skupinami (C, L, B) statisticky významné. Od 7. do 20. dne suplementace Se byly průměrné koncentrace Se v mléce ujednotlivých skupin 12,53 ? 3,69 ?g.l-1 (C), 25,90 ? 6,30 ?g.l-1 (S), 13,14 ? 3,54 ?g.l-1 (L), 11,70 ? 3,69 ?g.l-1 (B). Rozdíly mezi skupinou S a ostatními byly vysoce signifikantní.
Název v anglickém jazyce
The influence of selenium supplementation on selenium concentration in goat´s milk.
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to follow the changes of concentration of selenium in goat?s milk during short term supplementation 250 ?g of selenium. The experiment was carried out with 24 lactating dairy goats which were divided in four experimental groups,6 goats in every group. The first group C was control, the second group S received selenium in form of yeast, the third group L received selenium in form of lactate-protein complex, and the fourth group received selenium in form of proteinate. During first 5 days of experiment the concentration of Se in milk grew up in group S and until the end of experiment was significantly higher than in other groups. The average concentrations of Se in milk were from day 7 to day 20 of supplementation following: 12.53 ? 3.69 ?g.l-1 (group C), 25.90 ? 6.30 ?g.l-1 (group S), 13.14 ? 3.54 ?g.l-1 (group L), 11.70 ? 3.69 ?g.l-1 (group B). The differences between group S and other groups were highly significant.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník přednášek a posterů VII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-002-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
108-112
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—