Přežívání tkáňových cyst Toxoplasma gondii v kozím mase a masných výrobcích z něho vyrobených
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F11%3A43870369" target="_blank" >RIV/62157124:16170/11:43870369 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přežívání tkáňových cyst Toxoplasma gondii v kozím mase a masných výrobcích z něho vyrobených
Popis výsledku v původním jazyce
Toxoplasma gondii je rozšířená kokcidií parazit, který infikuje lidi a mnoho teplokrevných živočichů. Ačkoli většina infekce jsou ussually asyptomatic, mnoho komplikací u imunokompromitovaných pacientů a vrozenou nakažených dětí. T. gondii je obyčejný parazit, který způsobuje potraty, koz nebo vitality problémy novorozenců. Požití syrového nebo nedostatečně tepelně upravené maso je zdrojem lidského potenciálu toxoplazmózu. Cílem této studie bylo stanovení životaschopnosti cyst T. gondii v mase z experimentálně infikovaných koz uložených v různých podmínkách a ve fermentovaných uzenin vyrobených z tohoto masa. Maso se nakrájíme na kousky asi 1 cm velikosti. Z jedné části masa byly fermentované salámy pomocí přidávání aditiv a pak maturated.Zbytek masa bylo evakuováno s nebo bez přidání soli a skladovány při 4 ° C. Všechny vzorky masa a uzenin byla strávena pomocí modifikovaného trávení techniku ??a bioassayed pro ICR myší. Myši byly usmrcena 2 měsíce po infekci a examinated na přítomnos
Název v anglickém jazyce
Viability of Toxoplasma gondii tissue cysts in meat and goat meat products made ??from it
Popis výsledku anglicky
Toxoplasma gondii is widespread coccidian parasite which infects humans and many warm-blooded animals. Although most infections are ussually asyptomatic, many complications may occur in immunocompromised patients and in congenitaly infected children. T.gondii is a common parasite of goats that causes abortions or vitality problems of newborns. Ingestion of raw or undercooked meat is a potencial source of human toxoplasmosis. The aim of this study was determination of viability of T. gondii cysts in meat from experimentaly infected goats stored in different conditions and in fermented sausages made from this meat. Meat was cut into pieces about 1 cm size. From one part of meat were made fermented sausages using addition of additives and then maturated.The rest of meat was vacuumed with or without addition of salt and stored at 4°C. All samples of meat and sausages were digested using modified digestion technique and bioassayed to ICR mice. Mice were euthanised 2 month after infection
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XIII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-010-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
22-24
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 6. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—