Význam masa v přenosu zoonotického parazita Toxoplasma gondii
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F13%3A43871905" target="_blank" >RIV/62157124:16170/13:43871905 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam masa v přenosu zoonotického parazita Toxoplasma gondii
Popis výsledku v původním jazyce
Toxoplasma gondii je široce rozšířený, obligátně intracelulární parazit patřící mezi kokcidie, který napadá člověka a mnoho teplokrevných zvířat. Přestože většina infekcí u dospělých imunokompetentních lidí je asymptomatická, u imunosuprimovaných pacientů a při kongenitálních infekcích jsou popsány vážné komplikace. Za nejčastější způsob nákazy je u lidí považována konzumace syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného masa, přičemž seroprevalence toxoplasmózy v různých zemích má vysokou souvislost s kulturními a hygienickými návyky během přípravy a při konzumaci masa. Jelikož dosud neexistuje pravidelný monitoring T. gondii u potravinových zvířat v jejich mase a masných produktech, mělo by být dbáno na preventivní opatření spočívající v důsledném tepelném ošetření masa.
Název v anglickém jazyce
Importance of meat in the transmission of Toxoplasma gondii
Popis výsledku anglicky
Toxoplasma gondii is a widespread, obligate intracellular coccidian parasite affecting humans and many warm-blooded animal species. Despite the fact that most of infections in adult immunocompetent humans are asymptomatic, severe complications are described in immunocompromised patients, as well as after congenital infections. Consumption of raw or undercooked meat has been regarded as a major route of transmission to humans. Seroprevalence of toxoplasmosis in different countries is highly correlated with cultural and hygienic habits during the preparation and consumption of meat. In spite of human toxoplasmosis achieves similar values as salmonellosis or campylobacteriosis, there is still no regular monitoring of T. gondii in food animals, their meatand meat products. As there is still no regular monitoring of T. gondii in food animals in their meat and meat products, preventive heat treatment of meat should be kept.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
58-60
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—