Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Význam masa v přenosu zoonotického parazita Toxoplasma gondii

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F13%3A43871905" target="_blank" >RIV/62157124:16170/13:43871905 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Význam masa v přenosu zoonotického parazita Toxoplasma gondii

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Toxoplasma gondii je široce rozšířený, obligátně intracelulární parazit patřící mezi kokcidie, který napadá člověka a mnoho teplokrevných zvířat. Přestože většina infekcí u dospělých imunokompetentních lidí je asymptomatická, u imunosuprimovaných pacientů a při kongenitálních infekcích jsou popsány vážné komplikace. Za nejčastější způsob nákazy je u lidí považována konzumace syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného masa, přičemž seroprevalence toxoplasmózy v různých zemích má vysokou souvislost s kulturními a hygienickými návyky během přípravy a při konzumaci masa. Jelikož dosud neexistuje pravidelný monitoring T. gondii u potravinových zvířat v jejich mase a masných produktech, mělo by být dbáno na preventivní opatření spočívající v důsledném tepelném ošetření masa.

  • Název v anglickém jazyce

    Importance of meat in the transmission of Toxoplasma gondii

  • Popis výsledku anglicky

    Toxoplasma gondii is a widespread, obligate intracellular coccidian parasite affecting humans and many warm-blooded animal species. Despite the fact that most of infections in adult immunocompetent humans are asymptomatic, severe complications are described in immunocompromised patients, as well as after congenital infections. Consumption of raw or undercooked meat has been regarded as a major route of transmission to humans. Seroprevalence of toxoplasmosis in different countries is highly correlated with cultural and hygienic habits during the preparation and consumption of meat. In spite of human toxoplasmosis achieves similar values as salmonellosis or campylobacteriosis, there is still no regular monitoring of T. gondii in food animals, their meatand meat products. As there is still no regular monitoring of T. gondii in food animals in their meat and meat products, preventive heat treatment of meat should be kept.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    58-60

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus