Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nálezy trichinel u jezevců v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F22%3A43880140" target="_blank" >RIV/62157124:16170/22:43880140 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16810/22:43880140

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nálezy trichinel u jezevců v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Trichinelóza je zoonotické onemocnění způsobené konzumací syrového masa a nedostatečně tepelně opracovaného masa zvířat infikovaných hlísticemi rodu Trichinella. Prováděcí nařízení Komise (EU) 2015/1375 ze dne 10. srpna 2015 stanoví zvláštní pravidla pro tlumení trichinelózy včetně požadavku na testování na přítomnost trichinel u všech poražených prasat, divokých prasat a koní. Pravidelné sledování lišek nebo jiných indikátorových volně žijících zvířat je důležitým nástrojem pro hodnocení změn v prevalenci trichinelózy. U českých výkrmových a plemenných prasat nebyly po desetiletí hlášeny žádné pozitivní nálezy trichinel. Trichinella spp. cirkulují v podmínkách České republiky u volně žijící zvěře a byly zachyceny u divokých prasat, lišek a psíků mývalovitých. Jezevec lesní Meles meles (Carnivora, Mustelidae) je oportunistický všežravec vyskytující se na celém území České republiky s odhadovanou populací cca. 30 000 jedinců. Počet jezevců testovaných na trichinely v České republice za poslední dvě desetiletí vzrostl. Celkem bylo v letech 2003 až 2020 trávicí metodou vyšetřeno 2 390 jezevců a pro druhové určení byly larvy zpracovány pomocí multiplexní PCR. Celkem tři jezevci (0,126 %) byli pozitivní na trichinely; dva případy T. britovi a jeden případ T. spiralis. Konzumace jezevčího masa je v české myslivecké komunitě rozšířená. Proto je třeba zajistit testování na trichinely u jezevců určených k lidské spotřebě a podpořit vzdělávání myslivců ohledně důkladné tepelné úpravy jezevčího masa, aby byla zaručena nezávadnost jezevčího masa z hlediska bezpečnosti potravin

  • Název v anglickém jazyce

    Trichinella spp.findings in badgers in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Trichinellosis is a food borne zoonotic disease caused by the consumption of raw or undercooked meat and meat-derived products from animals infected with nematode worms of the genus Trichinella. EU legislation (Regulation (EC) No. 2015/1375) establishes special rules for the control of trichinellosis including the requirement for systematic tests for Trichinella in all slaughtered pigs, wild boar and horses. Regular monitoring of foxes or other indicator wildlife animals is an important tool for assessing changes in disease prevalence. No positive Trichinella findings have been reported in Czech fattening and breeding pigs for over decades. Trichinella circulate within wildlife animals and wild boars, foxes and raccoon dogs were found positive for Trichinella in the Czech Republic during regular systematic testing. The European badger, Meles meles (Carnivora, Mustelidae), is an opportunistic omnivore that can be found throughout the Czech Republic with an estimated population of ca. 30,000 individuals. Number of badgers tested for Trichinella in the Czech Republic has increased during the last two decades. Overall, 2,390 badgers were examined by artificial digestion between 2003 and 2020. For species determination, larvae recovered from the artificial digestion were further processed by multiplex PCR. In total, three badgers (0.126 %) were found positive for Trichinella and two cases of T. britovi and one case of T. spiralis were confirmed. The consumption of badger meat is widespread in Czech hunter community. Therefore, programs are needed to emphasize the necessity to ensure testing for Trichinella spp. infection in badgers intended for human consumption and promoting education of hunters regarding thorough cooking of badger meat to guarantee food safety.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů