The bioclimate and the enviroment in pig
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F03%3A00000334" target="_blank" >RIV/62157124:16270/03:00000334 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Bioklíma a životné prostredie v chovoch ošípaných
Popis výsledku v původním jazyce
Vytvorenie optimálnych parametrov životného prostredia je predpokladom pre priaznivý vplyv na termoregulačný systém ošípaných a tým aj na zdravotný stav a celkový výsledok chovu. Teplotu maštaľného vzduchu, ako najdôležitejší faktor prostredia, ovplyvňujú relatívna vlhkosť a prúdenie vzduchu. Relatívna vlhkosť vzduchu je pre ošípané významným činiteľom prostredia. Medzi vlhkosťou a teplotou je úzka závislosť. Vnútorná teplota sa pohybovala v medziach optima (18-24°C) v 66,08.% Relatívna vlhkosť v optimálnej rovine (50-70 %) sa pohybovala v 51,34. Nami zistené hodnoty mikrobiálnej kontaminácie maštaľného vzduchu počas sledovaného obdobia sú v rozmedzí od 4,3.104 - 8,4.104 v m3 vzduchu. Môžme konštatovať, že nami zistené ukazovatele mikroklímy v objektepredvýkrmu ošípaných môžeme hodnotiť ako priaznivé.
Název v anglickém jazyce
The bioclimate and the enviroment in pig
Popis výsledku anglicky
The microclimate of piggeries and the effects of emissions have become an increasingly important health, production and economic factor mainly in large-scale objects. In piggeries, air quality as one of the factors of the microclimafate is influenced byphysical, chemical as well as biological factors. Optimum parameters of the environment are a presupposition of favourable effects of the latter upon the thermoregulatory system in pigs and thus also upon their health state and the total results of breeding. Temperature as the most important environmental factor in piggeries is influenced by relative humidity and air flow. Humidity and temperature are closely interdependent. According to our results internal temperatures ranged within the optimum interval (18 - 24 oC) in 66.08% of the observation period whereas optimum relative humidity (50-70%) was recorded in 51.34% of that time. Total microbial contamination of the stable air reached values between 5.97x103 and 8.4x104 per m3 of air.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Ochrana zvířat a welfare 2003
ISBN
80-7305-472-8.
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
125-128
Název nakladatele
VFU
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
24. 9. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—