Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The bioclimate and the enviroment in pig

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F03%3A00000334" target="_blank" >RIV/62157124:16270/03:00000334 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Bioklíma a životné prostredie v chovoch ošípaných

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vytvorenie optimálnych parametrov životného prostredia je predpokladom pre priaznivý vplyv na termoregulačný systém ošípaných a tým aj na zdravotný stav a celkový výsledok chovu. Teplotu maštaľného vzduchu, ako najdôležitejší faktor prostredia, ovplyvňujú relatívna vlhkosť a prúdenie vzduchu. Relatívna vlhkosť vzduchu je pre ošípané významným činiteľom prostredia. Medzi vlhkosťou a teplotou je úzka závislosť. Vnútorná teplota sa pohybovala v medziach optima (18-24°C) v 66,08.% Relatívna vlhkosť v optimálnej rovine (50-70 %) sa pohybovala v 51,34. Nami zistené hodnoty mikrobiálnej kontaminácie maštaľného vzduchu počas sledovaného obdobia sú v rozmedzí od 4,3.104 - 8,4.104 v m3 vzduchu. Môžme konštatovať, že nami zistené ukazovatele mikroklímy v objektepredvýkrmu ošípaných môžeme hodnotiť ako priaznivé.

  • Název v anglickém jazyce

    The bioclimate and the enviroment in pig

  • Popis výsledku anglicky

    The microclimate of piggeries and the effects of emissions have become an increasingly important health, production and economic factor mainly in large-scale objects. In piggeries, air quality as one of the factors of the microclimafate is influenced byphysical, chemical as well as biological factors. Optimum parameters of the environment are a presupposition of favourable effects of the latter upon the thermoregulatory system in pigs and thus also upon their health state and the total results of breeding. Temperature as the most important environmental factor in piggeries is influenced by relative humidity and air flow. Humidity and temperature are closely interdependent. According to our results internal temperatures ranged within the optimum interval (18 - 24 oC) in 66.08% of the observation period whereas optimum relative humidity (50-70%) was recorded in 51.34% of that time. Total microbial contamination of the stable air reached values between 5.97x103 and 8.4x104 per m3 of air.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Ochrana zvířat a welfare 2003

  • ISBN

    80-7305-472-8.

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    125-128

  • Název nakladatele

    VFU

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    24. 9. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku