Antioxidační kapacita medů produkovaných v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000190" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000190 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antioxidant capacity of honeys produced in the Czech republic
Popis výsledku v původním jazyce
Honey is a very valuable food of animal origin. It is not just a flavourful sweetener, but it is also considered a high-quality food with therapeutic effects. Honey inhibits the infection genesis, is useful in stimulation of wound and burn healing, deodorizes odoriferous wounds, absorbs oedematous humour, stimulates grow of the new tissue and is effective in treatment of gastric ulcers and gastritis.Antioxidant activity of honey is one of its important protective properties. This efficiency of potentialdietary significance is largely unexplored attribute of honey. Honey contains phenolic compounds (tocopherol, flavonoids and phenolic acids), ascorbic acid, -carotene, catalase and peroxidase, all of them function under certain circumstances as antioxidants. Content of these and other compounds in honey depends on the botanical source. Many properties of honey are highly variable because honey bees forage on a wide range of plant species in order to obtain nectar or honeydew. Antioxidan
Název v anglickém jazyce
Antioxidant capacity of honeys produced in the Czech republic
Popis výsledku anglicky
Honey is a very valuable food of animal origin. It is not just a flavourful sweetener, but it is also considered a high-quality food with therapeutic effects. Honey inhibits the infection genesis, is useful in stimulation of wound and burn healing, deodorizes odoriferous wounds, absorbs oedematous humour, stimulates grow of the new tissue and is effective in treatment of gastric ulcers and gastritis.Antioxidant activity of honey is one of its important protective properties. This efficiency of potentialdietary significance is largely unexplored attribute of honey. Honey contains phenolic compounds (tocopherol, flavonoids and phenolic acids), ascorbic acid, -carotene, catalase and peroxidase, all of them function under certain circumstances as antioxidants. Content of these and other compounds in honey depends on the botanical source. Many properties of honey are highly variable because honey bees forage on a wide range of plant species in order to obtain nectar or honeydew. Antioxidan
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vitamins 2004 - targeted nutritional therapy
ISBN
80-7194-644-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
183
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Pardubice
Datum konání akce
13. 9. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—