Použití mikrovlnného rozkladu ve speciální analýze odpadních vod
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F05%3A00000142" target="_blank" >RIV/62157124:16270/05:00000142 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Use of microwave decomposition in specific analysis of waste waters.
Popis výsledku v původním jazyce
An increased input of mineral nutrients containing phosphorus and nitrogen leads to eutrophication of surface water. Eutrophication is characterized by an excessive primary production of photosynthesizing organisms (algal bloom) which results in decreasing levels of dissolved oxygen. The Redfield ratio, i.e. the ratio between nitrogen and phosphorus (phosphorus being a crucial element), is a critical parameter of phytoplankton growing. The study will address the problem of determination of the total level of phosphorus in samples of waste water taken from agricultural farms and food-processing plants. Prior to theanalysis, the samples will be subjected to microwave decomposition in order to ensure better reproducibility of the results. The total levelof phosphorus will be determined spectrophotometrically as the phosphomolybdate blue. The results of the study will be compared with the limits defined in the effective legislation (the limits are established for individual agricultural a
Název v anglickém jazyce
Use of microwave decomposition in specific analysis of waste waters.
Popis výsledku anglicky
An increased input of mineral nutrients containing phosphorus and nitrogen leads to eutrophication of surface water. Eutrophication is characterized by an excessive primary production of photosynthesizing organisms (algal bloom) which results in decreasing levels of dissolved oxygen. The Redfield ratio, i.e. the ratio between nitrogen and phosphorus (phosphorus being a crucial element), is a critical parameter of phytoplankton growing. The study will address the problem of determination of the total level of phosphorus in samples of waste water taken from agricultural farms and food-processing plants. Prior to theanalysis, the samples will be subjected to microwave decomposition in order to ensure better reproducibility of the results. The total levelof phosphorus will be determined spectrophotometrically as the phosphomolybdate blue. The results of the study will be compared with the limits defined in the effective legislation (the limits are established for individual agricultural a
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
DJ - Znečištění a kontrola vody
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
99
Číslo periodika v rámci svazku
(S)
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
318-321
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—