Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Transfer of radiocesium into boar meat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002169" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002169 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Transfer of radiocesium into boar meat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This paper tries to find the sources of 137Cs in boar food in the natural ecosystem. The main emphasis is focused on the analyses of boar muscles and the content of boar stomach. Boars with weight from 20 to 100 kg were killed at two locations. The highest activity concentrations of muscles were measured in boars originated from the Dvorce location; the average activity concentration in boars killed on 14 April 2007 and 9 March 2008 achieved 132 Bq.kg-1. Due to high fluctuation the differences between the mean values of 31 Bq. kg-1 in males and 43 Bq. kg-1 in females were not significant. Earthworms from grass fields with an activity concentration of 16 Bq kg-1, rootlets from the Šabrava location with 200 Bq kg-1 and Elaphomyces granulatus fruit bodieswith 4,743 and 2,858 Bq kg-1 are the components of boar food with the 137Cs activity concentrations higher then the detection limit. This means that the underground mushroom represents the main source of radiocesium in the food chain of

  • Název v anglickém jazyce

    Transfer of radiocesium into boar meat

  • Popis výsledku anglicky

    This paper tries to find the sources of 137Cs in boar food in the natural ecosystem. The main emphasis is focused on the analyses of boar muscles and the content of boar stomach. Boars with weight from 20 to 100 kg were killed at two locations. The highest activity concentrations of muscles were measured in boars originated from the Dvorce location; the average activity concentration in boars killed on 14 April 2007 and 9 March 2008 achieved 132 Bq.kg-1. Due to high fluctuation the differences between the mean values of 31 Bq. kg-1 in males and 43 Bq. kg-1 in females were not significant. Earthworms from grass fields with an activity concentration of 16 Bq kg-1, rootlets from the Šabrava location with 200 Bq kg-1 and Elaphomyces granulatus fruit bodieswith 4,743 and 2,858 Bq kg-1 are the components of boar food with the 137Cs activity concentrations higher then the detection limit. This means that the underground mushroom represents the main source of radiocesium in the food chain of

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FM - Hygiena

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    78

  • Číslo periodika v rámci svazku

    N

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus