Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zastoupení polycyklických aromatických uhlovodíků v masných výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002939" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002939 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zastoupení polycyklických aromatických uhlovodíků v masných výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo optimalizovat extrakci PAHs a stanovit obsah 15 PAHs v salámech typu Poličan z obchodní sítě. Pro extrakci PAHs z matrice byla použita metoda extrakce za zvýšené teploty a tlaku (PSE) ve směsi aceton-petrolether. Extrakt byl přečištěn pomocí gelové permeační chromatografie, finální stanovení analytů bylo provedeno pomocí HPLC s fluorescenční detekcí. PSE extrakce byla porovnána s klasickou extrakcí dle Soxhleta. Výtěžnost obou postupů byla obdobná, pro PSA byla výrazně kratší doba extrakce a nižší spotřeba rozpouštědel. Koncentrace benzo(a)pyrenu nepřekročila MLR.

  • Název v anglickém jazyce

    Profile of polycyclic aromatic hydrocarbons in meat products

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of our study was to optimise the extraction of PAHs and determine the content of 15 PAHs in salami of Poličan type from retail market. For the extraction of PAHs from the matrix the method of pressurized solvent extraction at elevated temperaturewas used in solvent mixture of acetone and petroleum ether. The extract was cleaned up by gel permeation chromatography and the analytes were finally analysed by HPLC with fluorescence detection. The PSE extraction was compared with classical Soxhlet extraction. Recovery results of both techniques were similar, the PSE extraction was performed in less time and with less solvent consumption. Concentrations of benzo(a)pyrene did not exceed maximum residual limits

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy - Special Issue

  • ISSN

    1803-2389

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    104

  • Číslo periodika v rámci svazku

    16

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus