Chemical Composition of Fillets of Mirror Crossbreds Common Carp (Cyprinus carpio L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002941" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002941 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12520/10:00011477
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Chemical Composition of Fillets of Mirror Crossbreds Common Carp (Cyprinus carpio L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Three groups of the mirror hybrid carp in age of three years: M2 x L15 - the Hungarian Szarvas mirror carp (M2) and the Hungarian hybrid mirror strain (L15), M2 x DOR 70 (the Israeli breed - DOR70), M2 x M72 (Northern mirror carp - M72) were compared with: the pure breed M2 and scaly hybrid ROP x TAT - the Ropsha (ROP) and the Tata (TAT) carp. ROP x TAT hybrid fillets contained (in g.kg-1) more (P < 0.01) dry matter (283.1 +/- 23.87) and lipids (99.3 +/- 30.60). Fat in all of the monitored carp groups was made up of more than 50% of MUFA (from 51 to 64%), 25 - 29% of SFA and 10 - 22% of PUFA. Fillets of mirror hybrids M2 x DOR70, M2 x M72 and breed M2 contained less lipids (P < 0.01), less MUFAsum (P < 0.01), particularly less oleic acid (C18:1n-9), and more PUFAn-3 (P < 0.01), more eicosapentaenoic acid (C20:5n-3) and docosahexaenic acid (C22:6n-3).
Název v anglickém jazyce
Chemical Composition of Fillets of Mirror Crossbreds Common Carp (Cyprinus carpio L.)
Popis výsledku anglicky
Three groups of the mirror hybrid carp in age of three years: M2 x L15 - the Hungarian Szarvas mirror carp (M2) and the Hungarian hybrid mirror strain (L15), M2 x DOR 70 (the Israeli breed - DOR70), M2 x M72 (Northern mirror carp - M72) were compared with: the pure breed M2 and scaly hybrid ROP x TAT - the Ropsha (ROP) and the Tata (TAT) carp. ROP x TAT hybrid fillets contained (in g.kg-1) more (P < 0.01) dry matter (283.1 +/- 23.87) and lipids (99.3 +/- 30.60). Fat in all of the monitored carp groups was made up of more than 50% of MUFA (from 51 to 64%), 25 - 29% of SFA and 10 - 22% of PUFA. Fillets of mirror hybrids M2 x DOR70, M2 x M72 and breed M2 contained less lipids (P < 0.01), less MUFAsum (P < 0.01), particularly less oleic acid (C18:1n-9), and more PUFAn-3 (P < 0.01), more eicosapentaenoic acid (C20:5n-3) and docosahexaenic acid (C22:6n-3).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta veterinaria Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Svazek periodika
79
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000287418300006
EID výsledku v databázi Scopus
—