Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chemical Composition of Fillets of Mirror Crossbreds Common Carp (Cyprinus carpio L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002941" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002941 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12520/10:00011477

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Chemical Composition of Fillets of Mirror Crossbreds Common Carp (Cyprinus carpio L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Three groups of the mirror hybrid carp in age of three years: M2 x L15 - the Hungarian Szarvas mirror carp (M2) and the Hungarian hybrid mirror strain (L15), M2 x DOR 70 (the Israeli breed - DOR70), M2 x M72 (Northern mirror carp - M72) were compared with: the pure breed M2 and scaly hybrid ROP x TAT - the Ropsha (ROP) and the Tata (TAT) carp. ROP x TAT hybrid fillets contained (in g.kg-1) more (P < 0.01) dry matter (283.1 +/- 23.87) and lipids (99.3 +/- 30.60). Fat in all of the monitored carp groups was made up of more than 50% of MUFA (from 51 to 64%), 25 - 29% of SFA and 10 - 22% of PUFA. Fillets of mirror hybrids M2 x DOR70, M2 x M72 and breed M2 contained less lipids (P < 0.01), less MUFAsum (P < 0.01), particularly less oleic acid (C18:1n-9), and more PUFAn-3 (P < 0.01), more eicosapentaenoic acid (C20:5n-3) and docosahexaenic acid (C22:6n-3).

  • Název v anglickém jazyce

    Chemical Composition of Fillets of Mirror Crossbreds Common Carp (Cyprinus carpio L.)

  • Popis výsledku anglicky

    Three groups of the mirror hybrid carp in age of three years: M2 x L15 - the Hungarian Szarvas mirror carp (M2) and the Hungarian hybrid mirror strain (L15), M2 x DOR 70 (the Israeli breed - DOR70), M2 x M72 (Northern mirror carp - M72) were compared with: the pure breed M2 and scaly hybrid ROP x TAT - the Ropsha (ROP) and the Tata (TAT) carp. ROP x TAT hybrid fillets contained (in g.kg-1) more (P < 0.01) dry matter (283.1 +/- 23.87) and lipids (99.3 +/- 30.60). Fat in all of the monitored carp groups was made up of more than 50% of MUFA (from 51 to 64%), 25 - 29% of SFA and 10 - 22% of PUFA. Fillets of mirror hybrids M2 x DOR70, M2 x M72 and breed M2 contained less lipids (P < 0.01), less MUFAsum (P < 0.01), particularly less oleic acid (C18:1n-9), and more PUFAn-3 (P < 0.01), more eicosapentaenoic acid (C20:5n-3) and docosahexaenic acid (C22:6n-3).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GL - Rybářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    79

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000287418300006

  • EID výsledku v databázi Scopus