Využití fluorescenčních metod v analýze potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870647" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870647 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití fluorescenčních metod v analýze potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto příspěvku je úvod do fluorescenčních metod, které jsou použitelné v celé řadě oborů, a které začínají být používány také v potravinářství. Základem těchto metod je fluorescence, která byla poprvé popsána Georgem Gabrielem Stokesem v roce 1852 (Conchello and Lichtman, 2005), která je založena na elektronových přechodech mezi povolenými stavy atomu. Fotony jsou uvolněny během několika sekund po ozáření na rozdíl od fosforescence. Emise světla je krátká a končí velmi rychle po zkončení excitačního světla.
Název v anglickém jazyce
The use of fluorescence methods in food analysis
Popis výsledku anglicky
The aim of this paper is the introduction into the matters of fluorescence methods which are usable in a wide range of disciplines and which start to be used in food processing industry. The basis of these methods is fluorescence, which was for the firsttime described by George Gabriel Stokes in 1852 (Lichtman and Conchello, 2005), which is based on the electron transition between permitted states of the atom. The photons are released in a few seconds after irradiation in contrary to phosphorescence phenomenon. Emission of light is short and it ends very quickly after switching-off of excitation light.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
42-43
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—