Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vibrio parahaemolyticus - patogenní bakterie z mořských ryb a plodů moře

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871099" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871099 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vibrio parahaemolyticus - patogenní bakterie z mořských ryb a plodů moře

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Konzumace mořských ryb a plodů moře kontaminovaných Vibrio parahaemolyticus bývá spojována s výskytem onemocnění z potravin, projevujícím se zpravidla příznaky akutní gastroenteritidy. Protože se do států Evropské unie importují mořské produkty lovené vpobřežních vodách celého světa a také v souvislosti s cestováním a konzumací tradičních pokrmů v přímořských státech, je otázka jejich mikrobiologické bezpečnosti mimořádně důležitá i pro spotřebitele v České republice. Riziko onemocnění z potravin způsobené V. parahaemolyticus nastává zvláště v případech nedostatečného tepelného opracování mořských ryb a plodů moře.

  • Název v anglickém jazyce

    Vibrio parahaemolyticus - a pathogenic bacterium found in see fish and seefood

  • Popis výsledku anglicky

    Eating sea fish and seafood contaminated with Vibrio parahaemolyticus can result in food-borne outbreaks of acute gastroenteritis. Seafood products originating from the world's coastal waters are imported to European Union countries, and travel to coastal countries often results in consumption of local traditional foods, so the issue of microbiological safety of coastal products is, therefore, of utmost importance to consumers in the Czech Republic. The risk of food-borne infection with V. parahaemolyticus results primarily from eating undercooked or raw sea fish and seafood.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    43-45

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus