Pyramida kvality
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F12%3A43871129" target="_blank" >RIV/62157124:16270/12:43871129 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pyramida kvality
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalitu lze definovat jako míru splnění požadavků souborem inherentních charakteristik. V potravinářství se při hodnocení kvality produktů rozlišuje několik úrovní těchto charakteristik, které lze schematicky znázornit v podobě tzv. pyramidy kvality. V praxi je nutné uplatnit prostředky k zajištění požadované kvality, mezi které patří předpoklady (rámce), procesy a nástroje zajištění kvality. V minulosti se o rozvoj řízení kvality zasloužilo několik osobností (Deming, Juran, Feigenbaum, Ishikawa). Jakosti (kvalitě) produktů je třeba věnovat dostatek energie a prostředků ve formě prevence a kontroly. Základem je stanovení standardu kvality vyráběného produktu (výrobek nebo služba) a následná kontrola, zda nedochází k odchylkám. Cílem musí být minimálnívariabilita nastavených procesů a definovaných parametrů.
Název v anglickém jazyce
Pyramid of the quality
Popis výsledku anglicky
The word quality can be defined as degree to which a set of inherent characteristics fulfills requirements. In the food industry several levels of characteristics can be established in the quality assessment process. Those characteristics can be represented in the form of the pyramid of quality. In practice, it is necessary to apply some tools to ensure the quality required, which include frame, processes and tools for quality assurance. Some leaders have been connected with the quality management (Deming, Juran, Feigenbaum, Isikawa). Enough energy and resources should be given to the product quality to prevent and control it. Description of the product quality standards and the inspection of deviations are the base of the quality management.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
6-10
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—